X-37B je stejně jako raketoplány Space Shuttle mnohonásobně použitelný

X-37B je stejně jako raketoplány Space Shuttle mnohonásobně použitelný Zdroj: Profimedia.cz

Návrat do zemské atmosféry klade vysoké nároky na navigaci, tepelnou ochranu a další prvky stroje
Vývoj X-37B zahájila společnost Boeing na žádost NASA už roku 1999 ve svém oddělení Phantom Works, zaměřeném na pokročilé vojenské technologie
Vizualizace domnělé podoby čínského tajného raketoplánu
3
Fotogalerie

Závod supervelmocí ve vesmíru: Kolem Země krouží dva tajné bezpilotní raketoplány, americký a čínský

Od konce prosince je ve vesmíru na své sedmé misi americký vojenský raketoplán X-37B. Co tam dělá? Těžko říct, protože je to tajné. V polovině prosince zase odstartoval ke své třetí misi nápadně podobný čínský stroj Šen-lung (Božský drak), také s tajným posláním. Mnoho odborníků soudí, že je tu souvislost – ale nikdo neví, jaká přesně.

V Číně se o tajných misích nespekuluje, protože komunistická strana a totalitní vláda mají vždycky pravdu, takže o Božském draku se toho už moc dalšího nedozvíme. Ale v USA je to jinak, a tak se kolem obou strojů vedou diskuse, jejichž účastníci vycházejí z toho mála, co tamní oficiální místa prozradila, nebo aspoň naznačila.

„Když se (tyto raketoplány) ocitnou ve vesmíru, tak jde o nejsledovanější objekty na oběžné dráze,“ řekl novinářům americký generál letectva Bradley Chance Saltzman. „Nebude nejspíš náhoda, že se Číňané snaží načasovat své starty na stejnou dobu jako my.“

Nadšenci sledující vesmírné mise jdou ale ve svých úvahách dál. Všimli si, že při dosavadních misích vynášela X-37B do vesmíru raketa Atlas, která umožňovala lety jen na nízké oběžné dráze. Tentokrát je tu ale změna – raketoplán byl součástí nákladu Falconu Heavy, což je momentálně nejsilnější raketový nosič na světě.

Pozorovatelé z toho usuzují, že cílem tajné lodi při této misi je mnohem vyšší dráha – tím spíš, že v nákladu Falconu je také civilní experiment Seeds 2. Ten spočívá v dlouhodobém vystavení semen užitkových rostlin kosmickým podmínkám (především radiaci) vysoko nad Van Allenovými pásy, chránícími Zemi před zářením z vesmíru. Má se tak zjistit, jestli si budou moci astronauti v budoucnosti pěstovat potraviny na lunárních, marsovských nebo ještě vzdálenějších základnách. Nechybějí proto ani názory, že v blízkosti Měsíce má něco provádět nebo vysadit také X-37B.

„Možná že letí k Měsíci a vysadí tam náklad,“ domnívá se například Robert Hall z organizace COMSPOC, která se zabývá sledováním pohybů umělých kosmických těles.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!