Polární záře

Polární záře Zdroj: Profimedia.cz

Polární záře nad Českem
Polární záře nad Českem
Polární záře nad Českem
Polární záři nad Austrálií vyvolává střet proudu částic ze Slunce s magnetickým polem Země
Manévry kolem pozorování polární záře v ČR: Jizerka v noci v 30. na 31. října 2021
8
Fotogalerie

Polární záře v Česku: Bude dnes vidět? Kde ji pozorovat a kterým směrem se večer dívat?

Na severu Čech byla v neděli pozdě večer k vidění vzácná polární záře. Vznikla v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobily erupce na Slunci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a astronoma Petra Horálka by v noci na úterý, tedy dnes, mohla být záře ještě výraznější. Jak velká je pravděpodobnost, že ji uvidíte a kam se večer dívat a odkud ji pozorovat?

Slabá polární záře byla k vidění nad českým a slovenským severním obzorem zejména v neděli okolo 22:30 a poté kolem půlnoci. Její příčinou byly páteční sluneční erupce, během nichž se směrem k Zemi uvolnil oblak nabitých částic. V sobotu večer pak vědci zaznamenali ještě silnější erupci, které by se měla projevit právě v noci na úterý.

"Záře je třeba vyhlížet nad dokonale odkrytým severním obzorem a daleko od měst," uvedl Horálek. Zároveň ale upozornil, že předpověď polární záře je obtížná a její viditelnost nelze stoprocentně garantovat. "Vzhledem k situaci (a již zaznamenaným zářím v průběhu noci na dnešek) ale šance v následující noci opravdu existují," dodal.

Stanovisko k polární záři vydal i  Astronomický ústav Akademie věd ČR: "Polární záře, která byla z našeho území pozorovatelná včera, souvisí s erupcí o mohutnosti M3.7, ke které došlo 24. února 2023. Postarala se o ní aktivní oblast s označením NOAA 13229. Tato stejná oblast o den později vyprodukovala další, tentokrát silnější erupci o mohutnosti M6.4. Obě erupce byly provázeny tzv. výronem koronální hmoty (CME), přičemž část ionizovaných částic mířila k Zemi. První část dopadajících částic už máme za sebou a dnes v noci se očekává dopad částic z druhé erupce, které by opět mohly vyvolat polární záře. V tomto případě není vyloučeno, že by mohla být pozorovatelná i z České republiky,".

Dalšení ale Akademie věd mírní v další části svého vyjádření: "Kp index (ukazatel, který vyjadřuje, v jakých zeměpisných šířkách bude polární záře vidět) se totiž odhaduje na Kp 7. Jedná se však o nízkou hodnotu, pro naši zeměpisnou šířku je ideální hodnota od Kp 8, a tak pravděpodobnost není v tuto chvíli vysoká.Případným zájemcům o pozorování doporučujeme tmavé oblasti bez světelného znečištění s otevřeným obzorem na sever, ideálně někde na horách. Je dobré si do batohu kromě horkého čaje a deky zabalit i fotoaparát, který umožňuje pořizovat delší expozice a pochopitelně i nějaký stativ."

Polární záře jsou ale velmi nevyzpytatelné, situace se může velmi rychle změnit. Doporučujeme proto sledovat tyto webové stránky, kde jsou k dispozici všechny potřebné informace.Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.