Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě (12.3.2024)

Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě (12.3.2024) Zdroj: Blesk:Jiri Kotatko

Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě (12.3.2024)
Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě (12.3.2024)
Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě (12.3.2024)
Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě: Petr Fiala (ODS) (12.3.2024)
Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. (11.3.2024)
8
Fotogalerie

Fiala: Česká iniciativa dodá ještě letos statisíce dělostřeleckých granátů Ukrajině. Pomáháme tím i sobě

Premiér Petr Fiala ve své řeči na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, kterou při výročí 25. let členství naší země v NATO, potvrdil, že Česko dál pokračuje ve své iniciativě shánění peněz na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Do iniciativy se dle jeho slov zapojilo 18 států. Přes 300 tisíc kusů munice je už zaplaceno a dalších 200 tisíc kusů má příslib zafinancování. Statisíce kusů přitom obráncům na Ukrajinu dodají už letos. Celkem chce takto Česko sehnat 800 tisíc kusů munice.

Petr Fiala na konferenci řekl, že se jedná o jeho iniciativu, kterou Petr Pavel připomněl. "Velká většina západních demokracií zůstává odhodlaně a jednotně na straně Ukrajiny. Potvrdila to i nedávná konference v Paříži. Já jsem tam představil českou iniciativu shánění dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu ve třetích zemí, kterou jsem před časem inicioval a kterou Petr Pavel připomněl. Na Ukrajinu Česko dodalo přes 1 milion kusů velkorážní munice. Při shánění dalších nábojů využíváme naše know-how, kontakty i unikátní polohu a brzy můžeme viditelně posílit ukrajinské obránce. Letos dodáme statisíce kusů munice. Zhruba 300 tisíc kusů je nakoupeno a na dalších 200 tisíc kusů je zajištěno financování. To vše jen díky tomu, že máme výborné vztahy s našimi spojenci, připojilo se celkem 18 zemí," řekl premiér při svém projevu.

Fiala při výročí 25. let v NATO připomněl, že nesmíme být pouze pasivním členem. "Členství v NATO nesmí být pasivní. Poskytuje nám ty nejlepší bezpečnostní záruky. Heslo “bezpečnost není samozřejmost je krédem mým i mé vlády”. Klíčovým úspěchem je závazek investovat 2 % HDP do obrany. Polovina z rozpočtu min. obrany jde přímo do výzbroje a její modernizace, z nichž velkou část zajišťuje náš domácí zbrojní průmysl. Dalším velkým úspěchem jsou obraná smlouva s USA, snižování energetické závislosti na Rusku, pomoc Ukrajině i ochrana našich spojenců na východní části NATO," dodal.

Při té příležitosti připomněl i významný krok k obranyschopnosti země v rámci nákupu stíhaček F35. "Tyto letouny ochrání nás vzdušný prostor až do 60. let 21. století. Je to nejlepší poměr výkonnosti a nákladů. Pátá generace letounů nám dá velkou strategickou výhodu. Do výroby, výcviku, výzkumu a vývoje se zapojí 13 českých firem a univerzit. Stejně se rozhodlo třeba Finsko, Dánsko a Švýcarsko."

V závěru hovořil o válce na Ukrajině. "Uplynuly dva roky války, Ukrajina se stále brání a Evropa se výrazně mění. Soustřeďuje se na energetickou soběstačnost a obranu. Ale rozmáhá se tu také únava. Musím jednoznačně odmítnout teze, že podporou Ukrajiny prodlužujeme válku. A je jedno, jestli to říká naše opozice nebo někdo v zahraničí. Pasivita a hození Ukrajiny přes palubu je vystavení se nebezpečí. Rusko má v hledáčku Moldavsko, Pobaltí i nás. Pomáháme nejen Ukrajině, ale i sobě. Pokud bude imperiální rozpínavost Ruska pokračuje, musejí demokratické země jasně reagovat a dát mu najevo, že takto to nejde. V to to konfliktu nelze být nestranný. A my jsme na správně straně. Ruský režim zabíjí každý den civilisty a likviduje politické odpůrce, Ukrajina se pouze brání a vidí to každý, kdo se dívá s otevřenýma očima. Je jen na nás jakou budoucnost si zvolíme," skončil Petr Fiala svůj projev.