Boje poblíž města Avdijivka (28. 4. 2023)

Boje poblíž města Avdijivka (28. 4. 2023) Zdroj: ČTK / AP / LIBKOS

Zdevastovaná Avdijivka.
Ukrajinci pálí na Rusy u Avdijivky
Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
18
Fotogalerie

Avdijivka padla. Ukrajinské jednotky se stáhly, aby nebyly obklíčeny

Ukrajinské jednotky se po měsících bojů stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny, uvedl dnes na facebooku hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Informují o tom agentury DPA a Reuters, podle níž je to největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Agentura ji dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli "váhavé" vojenské pomoci Západu.

"Na základě operační situace v okolí Avdijivky, abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojáků, jsem se rozhodl stáhnout naše jednotky z města a přejít do obrany na výhodnějších liniích," uvedl v prohlášení Syrskyj.

"Naši vojáci důstojně plnili svou vojenskou povinnost, dělali vše pro to, aby zničili nejlepší ruské vojenské jednotky, způsobili nepříteli značné ztráty na živé síle i technice," napsal také a vyjádřil přesvědčení, že se ukrajinské jednotky vrátí do tohoto města, které mělo před válkou kolem 32.000 obyvatel.

Už v pátek velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj informoval o tom, že se ukrajinští vojáci stáhli z opevněné pozice na jihovýchodě Avdijivky. To spolu s dalšími zprávami z místa podle deníku Ukrajinska pravda ukazovalo, že se ukrajinské jednotky po měsících bojů stahují postupně z celého města, které je prakticky kompletně zničené.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek mluvil o nebezpečí, že Avdijivka padne do ruských rukou kvůli tomu, že ukrajinské síly nemají dostatek munice, protože republikánská opozice v americkém Kongresu blokuje schválení další pomoci napadené východoevropské zemi.

Podle agentury Reuters je ovládnutí Avdijivky klíčové pro ruský cíl získat kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasem. Ruský prezident Vladimir Putin na něj navíc může poukázat před březnovými prezidentskými volbami, v nichž se uchází o znovuzvolení.

Avdijivka, kde nyní přežívá méně než 1000 obyvatel, leží severně od města Doněck, které proruské síly ovládly už v roce 2014. V poslední době zde ukrajinští vojáci čelili několikanásobné přesile ruských jednotek. Ovládnutí města bylo podle ukrajinských činitelů a západních analytiků vykoupeno obrovskými ztrátami na ruské straně, a to jak životů tak obrněných vozidel.