Video placeholde

Až to přijde, poznáte to. Ukrajinský ministr obrany řekl, že se ofenziva ještě nerozběhla

Osvobození několika vsí ukrajinskými silami v posledních týdnech ještě není hlavní událostí plánované ukrajinské protiofenzivy, řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Ujistil zároveň, že hlavní část ukrajinského tažení neprojde bez povšimnutí. Média v posledních dnech psala, že ukrajinský postup je pomalejší a ruská obrana efektivnější, než se očekávalo.

"Až se to stane, uvidíte to všichni," řekl Reznikov. Hlavní ukrajinské armádní rezervy, včetně většiny brigád se zahraničním výcvikem a vybavených moderními zbraněmi dodanými zeměmi NATO, budou podle ukrajinského ministra teprve nasazeny.

Ukrajina během protiofenzivy podle informací britského ministerstva obrany zatím osvobodila asi 300 kilometrů čtverečních území, tedy přibližně dvojnásobek toho, co Kyjev oficiálně oznámil. Určité územní zisky generální štáb ukrajinské armády nezveřejňuje, aby neohrozil ukrajinské vojáky, potvrdil v rozhovoru Reznikov.

Stejně tak Rusové podle něj o některých ztrátách své vedení neinformují, protože mají obavy z reakce nadřízených. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně minulý týden připustil, že postup je zatím pomalejší, než by si mnozí přáli.

Reznikov v rozhovoru s britským listem také poukázal na zranitelnost režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterou podle něj dokládá nedávná vzpoura šéfa žoldnéřů Jevgenije Prigožina proti ruskému armádnímu velení. Ukrajinský ministr obrany věří, že ruské problémy se budou dál kupit a prohlubovat.

"Díky tomu si Západ uvědomuje, že do Ukrajiny investuje z nějakého důvodu, že ukrajinské vítězství je zcela reálné a nastane brzy," podtrhl Reznikov.