Video placeholde
Evakuace v Chersonu. (4.5.2023)
Evakuace v Chersonu. (4.5.2023)
Evakuace v Chersonu. (4.5.2023)
Evakuace v Chersonu. (4.5.2023)
Požár skladu pohonných hmot v Krasnodarském kraji. (3.5.2023)
39
Fotogalerie

Ukrajinská protiofenzíva nebude znamenat konec bojů, Rusko má zdroje válčit ještě dlouho, říká Mikulecký

Hostem pořadu Epicentrum webu Blesk Zprávy byl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Ten vyslovil názor, že válka na Ukrajině bude ještě dlouhá, protože Rusko má dostatek vnitřních zdrojů na to, aby ji mohlo vést dál. Západní sankce proti Rusku jsou podle něj nedostatečné a jejich vymáhání není stoprocentní. To je důvod, proč analytik zůstává skeptický vůči odhadům průběhu ukrajinské protiofenzivy. Více zjistíte v rozhovoru v úvodu článku.

Během ruského útoku v Dněpropetrovské oblasti bylo zraněno celkem 34 lidí, včetně pěti dětí. Kromě toho bylo zničeno 19 vysokopodlažních budov a 25 rodinných domů. Podle informací byly střely namířené na Kyjev zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou. Proč ruská armáda stále útočí na civilisty a kdy se Ukrajina rozhodne k protiútoku?

Podle Mikuleckého je nutné se ptát, co je očekávaným výsledkem protiútoku. Pokud se očekává, že protiútok bude znamenat konec války a stažení Rusů z okupovaných území, je to podle něj nereálné. „Musíme si říct, co je očekávaným výsledkem tohoto ukrajinského protiútoku. Jestli je to zlom ve válce, který bude znamenat to, že Rusové vyklidí všechna okupovaná území, stáhnou se do Ruska, vydají válečné zločince k mezinárodnímu soudu a zaplatí Ukrajině reparace, tak tohle nikdo soudný očekávat nemůže,“ dodává expert.

Analytik také dodává, že ideálním výsledkem by bylo, kdyby se Ukrajincům podařilo prorazit ke břehům Azovského moře. To by rozdělilo ruská okupační vojska na dvě části a mělo by devastující účinek na ruské síly na jihu. Kontrola ruské nákladní námořní přepravy by znamenala velkou ránu pro ruskou logistiku. To by byl optimistický scénář.

Další díly pořadu Epicentrum najdete ZDE >>>