Na vernisáži promluvila také jedna z vystavujících autorek, Olga Kovalova

Na vernisáži promluvila také jedna z vystavujících autorek, Olga Kovalova Zdroj: Jitka Menclová

Dojatá Olga Kovalova (vpravo), jedna z vystavujících autorek
V chebské Galerii 4 zahájili výstavu fotografií z války na Ukrajině Bojují i za nás
V chebské Galerii 4 zahájili výstavu fotografií z války na Ukrajině Bojují i za nás
V chebské Galerii 4 zahájili výstavu fotografií z války na Ukrajině Bojují i za nás
V chebské Galerii 4 zahájili výstavu fotografií z války na Ukrajině Bojují i za nás
9
Fotogalerie

Práci jsem musel několikrát kvůli slzám přerušit, říká spolukurátor výstavy fotek z války na Ukrajině

V chebské Galerii 4 byla v pátek v 17. února, tedy přesně týden před ročním výročím napadení Ukrajiny Ruskem, zahájena výstava nazvaná Bojují i za nás. Dvě stovky fotografií od 15 ukrajinských autorů tvoří zatím největší a nejrozsáhlejší ucelenou kolekcí vystavovaných fotografii ze současného válečného konfliktu. Expozice je umístěna ve dvou patrech galerie v centru Chebu a je rozdělená do několika tematických okruhů, které představují každodenní realitu ukrajinských obyvatel: život ve válce, uprchlíci, boj za svobodu, následky války a naděje.  

„Vystavené fotografie přinášejí velmi silná svědectví o strádání obyčejných lidí, stejně tak o statečném boji za svou, ale také za naši svobodu. Výstava je rovněž symbolickým vyjádřením hluboké solidarity s našimi kolegy fotografy. Pevně doufám, ze vítězství nad Ruskem už je blízko a že podobné záběry budou brzy minulosti,“ vyjádřil svou naději kurátor výstavy Jan Pohribný, prezident Asociace profesionálních fotografů ČR, bez jehož obětavé a mravenčí práce by výstava těžko vznikla.

Na vernisáži promluvila také jedna z vystavujících autorek, Olga Kovalova. Ta při svém dojemném poděkování za možnost přivézt a ukázat okolnímu světu život ve válce s ruským agresorem také zdůraznila, že ukrajinští fotografové leckdy při pořizování snímků nasazují své životy. I ona nicméně velmi doufá v brzké vítězství. Olžina fotografie, kterou můžete v rámci výstavy vidět, zachycuje její 4letou dceru hrající si na zbytcích dětského hřiště v nejpoškozenější části Charkova, před troskami domu, kde dříve bydleli. 

Z Chebu do Hustonu

„Výstavu by měl vidět každý, i když z některých snímků až mrazí. I já jsem při přípravě výstavy musel práci několikrát přerušit,“ řekl Igor Malijevský, fotograf, básník a prozaik, který výstavu doprovodil panely se svými texty. 

O jedinečnosti vystavovaných děl, které jsou v Galerii 4 k vidění až do 16. dubna 2023 hovoří i to, že o kolekci snímků projevila zájem jedna z nejprestižnějších oborových organizaci FotoFest v americkém Houstonu. 

Některé z vystavovaných děl si můžete prohlédnout i v tištěném Reflexu, který vychází 24. února a který je celý věnovaný ročnímu výročí zahájení ruské okupace.