Video placeholde
Zničený Antonov AN - 225 na Hostomelském letišti.
Zničený Antonov AN - 225 na Hostomelském letišti.
Zničený Antonov AN - 225
Zničený Antonov AN - 225 na Hostomelském letišti.
Zničený Antonov AN - 225 na Hostomelském letišti.
18
Fotogalerie

Největší letadlo světa zničeno při ruském útoku. Ukrajinci tvrdí, že škody zaplatí okupanti

Antonov An-225 Mrija, největší letoun na světě, byl skutečně zničen při ruském útoku na letiště Gostomel nedaleko Kyjeva pravděpodobně už koncem února. O tom, že letadlo nepřežilo bombardování, se spekulovalo už řadu dní. Internet plnily i dezinformace o tom, že je stroj v pořádku a je zabrán tou nebo tou stranou. Ukrajinská strana bude „po okupantech požadovat náhradu ve výši tří miliard dolarů”.

Můj děda nikdy nevěřil letadlům. Vždycky na ně ukazoval a říkal: „Copak je to normální, aby taková kráva lítala ve vzduchu? Já bych do toho v životě nesedl.” Vždycky mi to přišlo trochu zpátečnické a na dědova slova jsem si vzpomněl, jenom když jsem při nějakém letu chytl extrémně nepříjemnou letušku. To přece není normální, aby taková kráva lítala ve vzduchu. Ale když jsem poprvé viděl záběry toho, jak se Antonov Mrija odlepuje od země, pocítil jsem se svým tehdy už zesnulým dědečkem velkou spřízněnost. Tohle vážně není normální.

Antonov An-225 Mrija, v kódovém označení NATO „Kozák”. Čtyřiaosmdesát metrů na délku, osmaosmdesát metrů rozpětí křídel, vyvinutý na Ukrajině speciálně pro přepravu raketoplánu Buran. Což znamená, že letadlo bylo konstruováno k tomu, aby dokázalo převést dvě stě padesát tun nákladu. Jako maximální vzletová hmotnost je uváděných neuvěřitelných šest set čtyřicet tun. Jenom pro představu, to je nějakých sto šedesát tanků a dva Xaverové Veselí k tomu. 

Antonov byl léta označován za největší letadlo světa a právem. V některých aspektech ho totiž jiná letadla předčila, třeba Boeing 747 Dreamlifter může pojmout větší objem nákladu, H-4 Hercules má zase větší rozpětí křídel a výšku, ale zase je výrazně kratší… a žádné letadlo nikdy nemělo takovou váhu. Čili v součtu aspektů, Antonov si skutečně zasloužil titul největšího, navíc pravidelně užívaného letadla na světě.

Ukrajinská ikona

A teď je z něj kupa trosek. Když Rusové vpadli na Ukrajinu, byla An-225 Mrija zaparkovaná na letišti Gostomel nedaleko Kyjeva, které se stalo cílem útoku hned první den. Už v tu chvíli se začalo spekulovat, jestli největší letadlo není náhodou zničeno. Někdo tvrdil, že ano, někdo tvrdil, že ne. Pak různé strany tvrdily, že se jim podařilo „Ukrajinskou ikonu”, jak se letounu občas říká, dostat do rukou.

Pravdou je, že Antonov zničen byl. Včera začala nejdřív po sociálních sítích kolovat krátká videa a potom přišla ruská reportáž, která ukazovala záběry přímo z letiště. Není samozřejmě radno věřit ruskému „zpravodajství”, ale tohle vypadá dost přesvědčivě. Zázrak inženýrství, ta obří kráva, která se jako výsměch přírodním zákonům vznášela ve vzduchu, je po ruském útoku rozsekaná na hadry.

Teď už se v podstatě jen spekuluje o tom, jestli půjde po skončení bojů letadlo zachránit. Už 27. února, když ukrajinská strana poprvé oznámila, že Antonov byl zničen, vydal Ukroboronprom, státní zbrojařský podnik, zprávu o tom, že rekonstrukce bude stát tři miliardy dolarů… a zaplatí to okupanti. Což vypadá z dnešního pohledu dost nereálně. Ne snad proto, že by to vypadalo na nějaké brzké ruské vítězství, ale hlavně proto, že si dneska okupant se všemi těmi sankcemi nezaplatí ani housku se salámem.

Natož tu obří krávu, co lítá ve vzduchu.