Vladimír Votápek

Vladimír Votápek Zdroj: Archív, Reuters

Analytik Votápek: Aby Putin padl, naše sankce musí zasáhnout „horních 5 milionů“

„Dnes jsme ve válce s Putinem, proto musíme oslabit celé Rusko. Ale bezprostředně poté, co se v Rusku změní režim a Západ bude mít záruky, že nás už Kreml nebude napadat, musíme Rusku pomoct“, říká Vladimír Votápek, bývalý generální konzul v Rusku, který působí v The Prague East Institute. „Protože jen silné a demokratické Rusko může být účinnou hrází proti čínské expanzi“, objasňuje v anketě Reflexu 7 otázek pro ….

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

Základní motiv Kremlu pro agresi proti Ukrajině je snaha nepřipustit vznik pozitivního příkladu, dokládajícího, že liberální demokracie jsou ve svém rozvoji úspěšnější než diktatura putinského typu. Proto nechce připustit členství Ukrajiny v NATO a EU. Proto tam chce dosadit loutkovou vládu, která bude ve své činnosti kopírovat vzory z Kremlu.

Pokud bude Putin ve své snaze úspěšný, pak se jistě pokusí obnovit ruské impérium v jeho maximalistické podobě. Není důležité, zda přitom bude používat carské, nebo sovětské mapy.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil?

Ne, tato rovnice neplatí a nikdy neplatila. Tato zkratka žije v hlavách ruských vůdců, ale je hluboce nepravdivá. Pokud budeme spolupracovat, může se úspěšně rozvíjet jak Západ, tak i Rusko. Ano, dnes jsme ve válce s Putinem a proto musíme oslabit celé Rusko. Ale bezprostředně poté, co se v Rusku změní režim a Západ bude mít záruky, že nás už Kreml nebude napadat, musíme Rusku pomoct, aby opět zesílilo. Protože jen silně a demokratické Rusko může být účinnou hrází proti čínské expanzi.

Prezident Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Měla by Unie přidělit zemi status unijního kandidáta?

Ano, Ukrajina už prokázala kvality, které my jako Česká republika jsme nikdy neprokázali. Musíme Kyjev podpořit silným gestem, i když bude do značné míry jen symbolické.

Nakolik mezinárodní sankce, zejména ty ekonomické, Rusko skutečně oslabí?  

Současné sankce už dokáží Rusko citelně oslabit. To ovšem neznamená, že vyhrají už tuto válku. Ukrajina je stále ve smrtelném nebezpečí a my musíme hledat cesty, jak jí pomoct.

Jaké sankce, jaký nátlak lze ještě zvolit, aby se oslabila podpora Putina v jeho bezprostředním okolí případně i u veřejnosti?

Putin nedokáže vládnout Rusku sám, není nezávislým zdrojem síly. On je svorníkem mnoha mimoběžných sil a zájmů. Proto musíme dosáhnout toho, aby v něm ruská elita přestala vidět garanta svého pohodlného života. Aby v něm naopak viděla hrozbu pro svůj životní standard. Pak se od něj odkloní a Putin padne. Naše sankce proto musí zasáhnout „horních 5 milionů“.

Nakolik kvůli sankcím oslabí ekonomicky Západ? A měl by přehodnotit svou energetickou politiku?

Ekonomický dopad sankcí na Západ nebude významný. To, co nás citelně zasáhne, bude ruská reakce, pokud Kreml sáhne k zastavení exportu energií a surovin. To se může promítnout do řady odvětví. Ovšem ve srovnání se škodami, které by nastaly v případě Putinova vítězství, to je jen malá cena.

Západ musí přehodnotit svou energetickou politiku. Musíme se odstřihnout od ruského plynu a ropy a dobrou cestou k němu je Green Deal, samozřejmě modifikovaný na základě dnešní situace.

Co říkáte zablokování proruských serverů? Lze to při garanci svobody slova obhájit

Je to na hraně, ale v podmínkách (informační) války s Putinem to lze obhájit.