Video placeholde
Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí v Praze
Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí v Praze
Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí v Praze
Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí v Praze
Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí v Praze
49
Fotogalerie

Pražský výběr, Rottrová i bratr Micka Jaggera. Během Koncertu pro Ukrajinu lidé poslali přes 170 milionů

Více než 170 milionů korun poslali lidé během benefičního Koncertu pro Ukrajinu, který proběhl v úterý večer na Václavském náměstí. Koncertu přihlížely desítky tisíc lidí přímo na místě a miliony skrze televizní obrazovky. Akci přenášela jak Česká televize, tak také TV Nova a desítky stránek na Facebooku včetně té naší. Vítěžek poputuje na konto Člověka v tísni, který pomáhá přímo v Ukrajinském Lvově. Na akci vystoupili např. Tomáš Klus, Mirai, Marie Rottrová, Pražský výběr, Olympic či Česká filharmonie. Přání, aby se na Ukrajině brzy odehrál koncert Rolling Stones vyjádřil i Chris Jagger, bratr Micka Jaggera 

Posluchači zaplnili horní třetinu Václavského náměstí už při zkoušce, během koncertu se pak plocha zaplnila téměř celá. Hudební produkce začala v 19 hodin, hlavní program od 20:10 přenášela v přímém přenosu Česká televize i TV Nova, Program obstaraly přibližně dvě stovky účinkujících. Kromě sólových interpretů a kapel vystoupil také Sbor Národního divadla a Státní opery nebo Komorní orchestr České filharmonie. Během koncertu poslali lidé jen přes systém DMS 22,5 milionů Kč. Na účet nadace pak v přímých platbách přišlo neuvěřitelných 150 milionů.

Posluchači si s sebou přinesli vlajky Ukrajiny či Evropské unie. Třímali také transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Některé nápisy kritizovali i českého prezidenta Miloše Zemana, který Putinovu politiku dlouhodobě podporoval a distancoval se od ní až po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Bez nároku na honorář vystoupili například Mirai, Vesna, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Chinaski, Jaroslav Hutka, Kateryna Klocová-Tlustá, Pražský výběr, I Love You Honey Bunny, Marie Rottrová, Jan Mráček, Tomáš Klus a Jiří Kučerovský nebo Mig 21. Kromě umělců se na pódiu objevil i bratr Micka Jaggera Chris Jagger či ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Výtěžek speciálního benefičního koncertu poputuje do sbírky SOS Ukrajina neziskové organizace Člověk v tísni, ve které se od čtvrtečního ruského útoku na Ukrajinu k dnešku podařilo vybrat 600 milionů korun. Za vybranou částku zajistí humanitární pracovníci nejzákladnější potřeby pro oběti konfliktu. Organizace je zároveň připravena pomoci nejen na Ukrajině, ale v případě potřeby i v okolních zemích, které může zasáhnout uprchlická vlna.

Diváci mohli sbírku podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 93209320/0300.