Pavel Vondráček

Pavel Vondráček Zdroj: Reflex.cz

Ukrajinský voják prochází kolem trosek hořícího vojenského náklaďáku na ulici v Kyjevě,
Ukrajinský voják prochází kolem trosek hořícího vojenského náklaďáku na ulici v Kyjevě,
Pohled ukazuje hořící sklad ropy údajně zasažený ostřelováním poblíž vojenské letecké základny Vasylkiv v oblasti Kyjeva
Ukrajinský voják prochází kolem trosek hořícího vojenského náklaďáku na ulici v Kyjevě.
Jsou vidět prázdné ulice kvůli zákazu vycházení v centru Kyjeva.
14
Fotogalerie

Pavel Vondráček: Putin překvapil vyměklý Západ

Novinář a cestovatel Pavel Vondráček (50) v uplynulých třiceti letech mnohokrát procestoval celou východní Evropu, včetně všech oblastí Ukrajiny.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

Cítím absurdní, ale bohužel tragické zadostiučinění, když sleduji zděšení svých novinářských kolegů, kteří ještě minulý týden tvrdili, že Rusko nezaútočí a že Putin je racionální politik. Nemají politický, ani emocionální instinkt, fyzicky nebyli v Rusku a neprošli „diskuzními bitvami“ s ruskými hosty v mém rodném Karlovarském kraji. Jinak by věděli, že velká část Rusů, nejen politiků, považuje období 1991 – 2022 jen za krátkou pauzu v historii ruského (sovětského) impéria. V ruské mysli „velké impérium“ nikdy nezaniklo (stejně jako Češi emočně nepovažují Československo za zaniklý stát) a těch třicet let, kdy jsou Ukrajina, Pobaltí a další části bývalé říše nezávislé, považují za konstrukční chybu, kterou Putin napravuje. Myslet si, že Rusku jde jen o Ukrajinu, případně o vytvoření nárazníkového pásma, je neuvěřitelně naivní.

Rusko v posledních letech stupňuje vojenskou nebo hybridní ofenzívu všude ve světě, například v Mali, Bosně a Herzegovině, v Černé Hoře, Bělorusku, Kazachstánu a nyní na Ukrajině. Znamená to vytyčování nových sfér vlivu?

Rusko je paradoxně velmi konzistentní ve své zahraniční politice, nemusí si vytyčovat nové sféry vlivu, protože se nikdy nevzdalo těch starých. 

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil?

Máme tendenci považovat Západ za fyzickou bytost, která může za dnešní krizi, protože je zesláblá. Západ je ve skutečnosti jen iluze, jeho fyzickou podstatu tvoříme my všichni: já, vy, tamten, tento a miliarda dalších lidí. Neoslabil Západ, ale my všichni, když jsme místo reálných nebezpečí řešili umělé, nadhodnocené problémy typu (ne)vhodných výroků Joanne Rowlingové, unisex záchodků, barvy pleti mouřenína na tyčince Kofila, práva sexuálních minorit, druhy kávy, překotnou elektromobilitu nebo Green Deal. Nedošlo nám, že řešení těchto problémů je luxus, který si může dopřát jen skutečně demokratická společnost, která je dostatečně chráněna svojí geografickou polohou nebo silnou a funkční armádou. Putin nás z této iluze probral a je nyní až komické sledovat, jak Německo slibuje miliardy eur na urychlené dozbrojení a nikdo najednou neřeší genderové kvóty v armádě.

Co říkáte ruské výhrůžce vládám Finska a Švédska, že pokud vstoupí do NATO bude ze strany Ruska následovat vojenská a politická odpověď?

Vyhrožování je levná a účinná metoda jak odvést pozornost od něčeho jiného. Minimálně to ve Finsku a Švédsku vyvolalo politické diskuze a hádky.

Není dnešní situace na Ukrajině bankrotem politických sil v čele s Václavem Klausem, Milošem Zemanem, SPD a komunisty?

Komunisté jsou už minulostí a ultrapravice bude neškodná, dokud bude mít v čele legračního kašpara Okamuru. Je mi ale docela lidsky líto Klause a Zemana. Říká se, že konec dobrý, všechno dobré a to bohužel u těchto spolutvořitelů moderního Česka nevyšlo. Nevyšla jim sázka ani na Čínu, ani na Rusko, ani na Antievropu. Skončili jako zapšklí starci, kteří předvedli famózní chybný geopolitický odhad, stali se z nich duchovní kolaboranti s Ruskem a v případě otočky Miloše Zemana se k tomu přidalo ještě podrazáctví ke svému nedávnému vzoru. Neuměli v nejlepším přestat a od politického dna se už neodrazí.

Měla by podle vás česká vláda zvýšit rozpočet na obranu?

V jaké oblasti? O tom není pochyb! Jsem vojenský laik, ale obdivuji švýcarský systém branců a záložníků. Nepotkal jsem jediného Švýcara, který by protestoval proti povinné službě v armádě, naopak byli na ni hrdí. Nevidím důvod, proč to nezkusit i u nás.

Co říkáte vaporizaci osmi proruských serverů?

Správné rozhodnutí, které nemá nic společného s odepřením práva na svobodný přístup k informacím. Copak by mohl za války vycházet nacistický Völkischer Beobachter v Británii v anglické mutaci? Blahodárný vliv zákazu Aeronetu a dalších konspiračních webů na psychické zdraví čtenářů pozoruji i v mé širší rodině. Strýc si konečně zašel k lékaři a natřel plot.