Hynek Fajmon

Hynek Fajmon Zdroj: Eduard Erben, E15

Europoslanec ODS Hynek Fajmon
Válka na Ukrajině (26. 2. 2022)
Válka na Ukrajině (26. 2. 2022)
Válka na Ukrajině (26. 2. 2022)
Válka na Ukrajině (26. 2. 2022)
10
Fotogalerie

Zaveďme zase brannou povinnost, burcuje bývalý europoslanec Hynek Fajmon

V této anketě se pokusíme čtenářům přinést názory „opinion leadrů“ českého veřejného prostoru. Prvním je Hynek Fajmon (53), který politikou zabývá od studentských let. Vystudoval FF UK a diplomatickou akademii ve Vídni. Poté pracoval na ministerstvu zahraničí a byl starostou Lysé nad Labem. Krátce byl poslancem a dvě funkční období europoslancem za ODS. Dne působí jako konzultant.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

Ano, již řadu let jsme svědky snahy ruského prezidenta obnovit moc Moskvy na územích ztracených v roce 1991 rozpadem SSSR. Podněstří, Gruzie, Kazachstán, Bělorusko, Krym a nyní Ukrajina – stále stejný scénář.

Rusko v posledních letech stupňuje vojenskou nebo hybridní ofenzívu všude ve světě, například v Mali, Bosně a Herzegovině, v Černé Hoře, Bělorusku, Kazachstánu a nyní na Ukrajině. Znamená to vytyčování nových sfér vlivu?

Rusko se snaží hrát velmocenskou hru všude po světě s cílem oslabit USA a Západ.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil?

Ano, tato rovnice platí. Moc Západu po roce 1945 kulminovala v roce 2007. Od roku 2008 začíná v souvislosti s velkou hospodářskou krizí mocenský ústup. Největším neúspěchem Západu byl absolutní nezdar koncepce „vývozu demokracie“ do islámského světa a to především v případě Iráku, Afghánistánu, Libye, Egypta, Sýrie a v dalších státech.

Co říkáte ruské výhrůžce vládám Finska a Švédska, že pokud vstoupí do NATO bude ze strany Ruska následovat vojenská a politická odpověď?

To není žádné překvapení. Podobná vyjádření na stejnou adresu již zazněla z Moskvy v minulosti několikrát. Uvědomte si, že Finsko bylo až do roku 1918 součást carského Ruska. Rusko je vnímá jako svou přirozenou sféru vlivu.

Není dnešní situace na Ukrajině bankrotem politických sil v čele s Václavem Klausem, Milošem Zemanem, SPD a komunisty?

Řekl bych, že jejich představy o možnostech konstruktivního zapojení Ruska do mezinárodního řádu vzniklého po roce 1989 se ukázaly být zcela liché. Rusko se chová jako klasická revizionistická mocnost, která není spokojená se statusem quo a usiluje o jeho změnu silou.

Měla by podle vás česká vláda zvýšit rozpočet na obranu? V jaké oblasti?

Ano a co nejrychleji. Uvědomte si, že česká armáda je nyní nejmenší a nejslabší, co kdy byla. A je to přímý důsledek toho, že se na ní už 30 let šetří. Dokud existovala samostatná a prozápadní Ukrajina, tak to tolik nevadilo. Užívali jsme si pohodlí státu obklopeného spojenci ze všech stran. Rusko se ale nebezpečně přibližuje. Pokud nechceme mít ruské vojáky opět v Milovicích a jinde v Česku, musíme začít zbrojit. Je nutné co nejrychleji nakoupit bojová vozidla pěchoty a vycvičit jejich posádky. Dále je nutné nakoupit nadzvuková letadla a velké bojové drony. Bude také nutné obnovit základní vojenskou službu na dobu aspoň 3-6 měsíců, aby mladí muži získali základní vojenský výcvik.

Co říkáte vaporizaci osmi proruských serverů?

V době vojenského konfliktu za humny není možné nechat protivníka šířit na našem území jeho propagandu.