Video placeholde

Proměna Barrandovských teras: Z prvorepublikového klenotu Havlových jsou po letech chátrání luxusní byty

Za první republiky byly slavné Barrandovské terasy v Praze oblíbeným cílem výletníků, pražské smetánky a filmových hvězd. Za totality a později po uzavření v porevolučních letech ale kvůli letitému chátrání jejich sláva rychle zašla. Roky tak ikonické skály na Barrandově nabízely tragický obraz rozpadající se stavby. To se teď změnilo. Na terasách už stojí  dvě zcela nové budovy a téměř hotová je i rekonstrukce funkcionalistické budovy od architekta Maxe Urbana. Na prvorepublikovou tradici ale navazuje právě jen historická budova, kde by stejně jako tehdy měla být restaurace. Ze zbytku jsou nově luxusní apartmány. Historii i aktuální proměnu Barrandovských teras mapuje další díl UrbeXu.  

Barrandovské terasy jsou neodmyslitelně spjaty s rodinou Havlových. Za první republiky je nechal vybudovat otec exprezidenta Václava Havla. Po revoluci tak padlo rozhodnutí o jejich osudu opět na rodinu Havlových - tentokrát na manželky bratrů Václava a Ivana, kterým bratři terasy přenechali. Horní část teras připadla Dagmar Havlové, manželce exprezidenta. Jenže v té době se už jakákoliv oprava zchátralé památky šplhala do astronomických částek a Dagmar Havlová v roce 2003 objekt prodala. Za to si vysloužila i kritické hlasy. Investor, liberecký podnikatel s řeckými kořeny Michalis Dzikos, který se na opravy architektonických památek z první republiky specializuje, avizoval rekonstrukci už několikrát. Nakonec se ale začalo po přípravách před pěti lety a teď se proměna chýlí ke konci. 

„Barrandovské terasy jsou samozřejmě zatíženy větším zájmem. Každý ví, co to je, každý ví, co to bylo a čekal by, že se to zase vrátí k tomu původnímu účelu, což není úplně možné,” říká autor přístaveb architekt Ladislav Kuba ze studia  Kuba & Pilař architekti. „Je překvapivé, jak si terasy nesou stále tu noblesní stopu první republiky. Dodnes i mladí vědí, co jsou Barrandovské terasy. V případě historické budovy nám bylo od začátku jasné, že chceme zachovat její kvalitní architekturu,” dodává architekt Ondřej Kukral, který měl na starosti obnovu funkcionalistické budovy.