Video placeholde

Žižkova kasárna v Terezíně: Dřívější sídlo císařské armády i nacistický koncentrák se rozpadá před očima

Bývala sídlem císařské armády, ghettem, ve kterém nacisté věznili Židy, sídlem československých vojáků a poté i Armády České republiky.  Teď jsou největší terezínská kasárna po letech chátrání a propadu střechy v havarijním stavu a nekompromisně jim odbíjí čas na možnou záchranu. Osud Žižkových kasáren v Terezíně sleduje Reflex dlouhodobě. Slibů o pomoci na rekonstrukci objektu zaznělo od různých vlád za víc než dvacet let od odchodu armády několik. Na tato kasárna se ale dosud nedostalo. Město tak řešilo jen drobné opravy, které ale na záchranu nestačí. Teď bude o penězích na rekonstrukci jednat vláda, rozhodnout by mohla ještě do konce prázdnin. Bude to ale stačit? A co s objektem dál, pokud se nakonec přece jen podaří opravit? Právě do Terezína jsme zamířili v dalším díle UrbeXu.

„Na svou dobu šlo o jedna z největších kasáren v Evropě. Odchod armády byl citelný, problém Terezína spočívá v tom, že on historicky nikdy nic jiného neměl. To město vzniklo pro armádu,” popisuje terezínský historik ze sdružení Terezín – město změny Jiří Hofman. Město má také na péči o památky v pevnosti poměrně omezené finanční možnosti, rekonstrukce velkých objektů samo nezaplatí. Pomoc už přislíbil Ústecký kraj, ovšem jen za podmínky, že vláda rozhodne o tom, že i státní pokladna na rekonstrukci pošle peníze. „Kdyby došlo k jejich demolici, ztratí se celková hodnota pevnosti Terezín. Je to její organická součást a z hlediska historie druhé světové války je tento objekt také důkazem o spáchání holocaustu na našem území,” říká Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid v Terezíně.

Kasárna navíc nejsou jediným objektem pevnosti, který potřebuje nutné opravy. O pomoci státu jednala vládní komise resortů financí, pro místní rozvoj a kultury, která připravila možný plán záchrany. Jeho detaily ale budou veřejně známé až po vypořádání připomínek. „Materiál pro obnovu a rozvoj pevnostních měst Terezín a Josefov navrhuje další postup včetně podpory objektů v havarijním stavu. Teď se k dokumentu vyjadřují ostatní resorty a následně zamíří na vládu,” popisuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.