Video placeholde

Fenomén Lužánky: Dočká se legendární brněnský stadion opravy nebo zchátrá a půjde k zemi?

Fotbalový stadion Za Lužánkami býval roky prestižním sportovištěm, které trhalo návštěvní rekordy. Posledních 22 let je ale spíš symbolem toho, jak Brnu chybí důstojné místo pro fotbal. Zatímco město řešilo soudní spory o okolní pozemky, areál roky zarůstal a chátral. Jeho obnově nepomohla ani spontánní oprava fanoušky pro fotbalovou exhibici před osmi lety.  Naopak teď hrozí, že tribuny půjdou k zemi. Rozhodnout má probíhající statický průzkum. Proč osud lužáneckého stadionu připomíná nekonečný příběh? A proč je v Brně takovou ikonou? Na stadion jsme se vydali v dalším díle UrbeXu.

Otevřel se před 70 lety. Sloužil fotbalu i atletům. Pravidelně ho plnily desetitisíce diváků. V roce 2001 se ale na lužáneckém stadionu hrál ligový fotbal hrál naposledy. S výjimkou rozlučkového zápasu Petra Švancary v roce 2015 hrací plocha jen zarůstá trávou.

Demolice železobetonové tribuny je téměř jistá. K čemu se ale využije zbytek? Vyroste na místě opět fotbalový stadion, jiné sportoviště nebo obchodní centrum či byty? O to se v Brně vede spor, o kterém by chtěla radnice na podzim konečně rozhodnout. „Já pořád věřím, že bychom se v Lužánkách mohli jednou zase toho fotbalu dočkat. Pokud ne, zajímá mě, kdy a za jak dlouho bude mít Brno nový fotbalový stadion. Určitě se tento musí zbourat, to je bez debat, ale vždycky nám šlo o to, aby se to zbouralo ve prospěch fotbalu,” říká bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara, který roky usiluje o obnovu stadionu. „Nechali jsme si udělat stavebně technický průzkum, který nám dopodrobna řekne, v jakém je stadion stavu. Potom se město rozhodne, co dál,” říká radní města Brna pro sport za TOP 09 Tomáš Aberl.