Video placeholde
Podzemní kryt Fakultní nemocnice Bulovka
Podzemní kryt Fakultní nemocnice Bulovka
Sklad podzemní nemocnice FN
Podzemní kryt FN Bulovka
Podzemní nemocnice FN Bulovka
11
Fotogalerie

Vojenská nemocnice pod zemí: Co vše skrývá kryt? Funkční zdravotnickou zálohu i vzpomínky na doby minulé

Dřív o nich veřejnost nevěděla vůbec a i dnes se do nich lidé dostanou jen výjimečně. Tajných záložních nemocnic pro případy války a nejrůznějších katastrof bylo podle dostupných informací v Česku postaveno dvanáct. Plus několik dalších míst, která byla budována i jako atomové kryty. V Praze kromě Krče a Libně vznikl například i ve Střešovicích či přímo v centru – na Václavském náměstí. I atomový kryt pod tamním hotelem Jalta měl svou zdravotnickou část. Takto vypadají ty ve Fakultní Thomayerově nemocnici a ve FN Bulovka.

Pokračování 2 / 9

Podzemní nemocnici má i FN Bulovka, třípatrový protiatomový kryt pojme v případě potřeby až tisíc lidí. I tady se vše udržuje pro případ spuštění okamžitého provozu.

Podzemní kryt Fakultní nemocnice BulovkaPodzemní kryt Fakultní nemocnice Bulovka | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 3 / 9

Část krytu slouží jako sklady zásob zdravotnického materiálu. Ať už věcí potřebných při spuštění traumaplánu nebo zásob ochranných prostředků z doby covidové epidemie.

Sklad podzemní nemocnice FNSklad podzemní nemocnice FN | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 4 / 9

Kryt na Bulovce má pro případ krize vyčleněna speciální infekční lůžka i jednu místnost napojenou na kyslík, kde by případně byli umístěni pacienti vyžadující intenzivní péči.

Podzemní kryt FN Bulovka Podzemní kryt FN Bulovka | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 5 / 9

Stejně jako kryt ve FTN byl i objekt na Bulovce roky v přísném utajení. V této místnosti bylo velitelské pracoviště. To zůstalo i po odtajnění krytu - pro případné zasedání krizového štábu při mimořádné události.

Podzemní nemocnice FN Bulovka Podzemní nemocnice FN Bulovka | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 6 / 9

Součástí technického zázemí je dieselagregát, vzduchotechnika, bazén na pitnou vodou o objemu 48 tisíc litrů a na dně krytu je také studna o objemu 56 tisíc litrů.

Studna v krytu KO 17 ve FTN   Studna v krytu KO 17 ve FTN | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 7 / 9

Anesteziologický přístroj, ventilátor i další přístroje procházejí pravidelnou revizí. Je ale otázkou, zda by je současní lékaři ještě dokázali použít?

Přístroje na operačním sále v KO 17 FTN   Přístroje na operačním sále v KO 17 FTN | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 8 / 9

Před každým operačním sálem je místnost určená pro přípravu a sterilizaci. Kromě lůžek je zde i zázemí pro personál, koupelny či kuchyňka.

Podzemní nemocnice KO 17 ve FTN - zdravotnické patro   Podzemní nemocnice KO 17 ve FTN - zdravotnické patro | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 9 / 9

V případě mimořádné události by mohla být podzemní nemocnice v Krči zprovozněna do 60 minut. Všechny přístroje jsou sice funkční, ale velmi zastaralé. Při zprovoznění by sem tak pravděpodobně alespoň částečně zamířilo novější vybavení z nemocnice. Medikamenty by ihned dodala nemocniční lékárna.

Operační sál krytu KO 17 ve Fakultní Thomayerově nemocnici  Operační sál krytu KO 17 ve Fakultní Thomayerově nemocnici | Lenka Matoušková, reflex.cz