Video placeholde

Švancara o Lužánkách: Chápu, že se stadion musí zbourat, mělo by to ale být ve prospěch fotbalu

Na stadion Za Lužánkami chodil jako divák, dával na něm góly a několik posledních let je jeho jméno spjato především s bojem za záchranu tohoto někdejšího „srdce” brněnského fotbalu. Jak hodnotí exfotbalista a brněnský patriot Petr Švancara slavnou éru fotbalového stadionu i roky chátrání a sporů o budoucnost? Co podle něj místo pro brněnské fanoušky znamená a jaké další kroky on sám čeká od města? O vztahu k Lužánkám promluvil v rozhovoru pro UrbeX.

Před osmi lety s fotbalovými fanoušky oživil chátrající stadion Za Lužánkami ve jménu exhibičního fotbalového utkání a své rozlučky s kariérou. A ještě vloni plánoval Petr Švancara jeho další obnovu, když se s vedením Brna dohodl na možném využití areálu pro tréninkové centrum mládeže. Když ale projekt radní záhy stopli a začalo se mluvit o demolici stadionu, přišla od bývalého fotbalisty ostrá reakce, ve které mluvil dokonce o tom, že zvažuje, že na město podá žalobu. 

 

Nakonec se ale vyostřená komunikace zklidnila, stadion posuzují statici a město nevylučuje, že by se nakonec travnaté plochy mohly pro původní projekt využít. Současně radní odsouhlasili investiční záměr na opravu fungujícího fotbalového stadionu na Srbské, kde hraje brněnská Zbrojovka teď. Na výsledek statického posudku a s ním související další plán pro Lužánky se stále čeká. Stejně jako na konečný verdikt o demolici.