Fotografie ze známého seriálu Nemocnice na kraji města, který je starý více než 40 let. Některé věci se ale v nemocnicích dodnes nezměnily.

Fotografie ze známého seriálu Nemocnice na kraji města, který je starý více než 40 let. Některé věci se ale v nemocnicích dodnes nezměnily. Zdroj: ČTK

Pavel Páral: Politikům se do reforem zdravotnictví nechce, přitom plujeme na finanční mělčinu

Předvánoční vzpoura mladých lékařů proti vysokým přesčasům v nemocnicích byla sice uhašena penězi, jak to v Česku nejen ve zdravotnictví už léta chodí, nicméně všem konečně došlo, že bez hlubších změn v systému se už dlouho neobejdeme. Politikům se však do zdravotnických reforem vůbec, ale vůbec nechce.

Je to důsledek zkušenosti s pokusem už dávného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka z ODS o zásadní reformu systému, která nakonec skončila fatální politickou prohrou a zavedené třicetikorunové poplatky u lékaře a za recept byly hlavním volebním tahákem tehdejší opoziční ČSSD a nakonec vynesly v roce 2013 do premiérské funkce Bohuslava Sobotku.

Strašidlo na politiky

Česko je sice skanzenem, kde je podíl soukromých peněz na financování zdravotní péče nejmenší ve vyspělém světě, ale zpoplatnění jakýchkoli zdravotnických úkonů, kromě přeživšího poplatku za využití lékařské pohotovosti, je zcela mimo diskusi. Přitom zneužívání pohotovostních služeb lékařů, zejména v nemocnicích, ale i volání záchranek k běžným virózám s horečkou je dnes dost časté a odsává zdroje finanční i lidské potřebné na léčbu vážných stavů a záchranu životů. Padají návrhy na zvýšení poplatku z devadesáti korun třeba na tři stovky, ale nikdo z politiků se toto téma neodváží zvednout.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!