Reflex č. 11

Hypermarket smíření na česko-německém pomezí. Rozhovor s Karlem Buriánkem, frontmanem skupiny Sunshine. České vysoké školy mají málo peněz. Revoluce je pro všechny Nikaragujce reálný kus života. Wintonův seznam.

Když se bavorský podnikatel Gerhard Traurig rozhodl postavit u hraničního přechodu Folmava nákupní centrum Arena Park, netušil, že vše skončí u českého velvyslance v Berlíně. Ve Folmavě Němci dávno koupí vše, co doma nemají, a nikomu to nevadí: vietnamské trpaslíky nebo levný sex. Jeden hypermarket navíc? Problém ovšem nastal, když zjistili, že jim jejich krajan chce z Čech prodávat to, čeho mají doma nadbytek - například potraviny. Tohle by se v EU stávat nemělo, hájí své zájmy Němci. Běžte někam, říkají Češi. Více v reportáži Petra Holce.



Desku vydávají v Americe a hostuje na ní hvězda britské taneční scény Tricky. Jejich klip běží na MTV a nikdo by v něm nehledal českou kapelu. Koncertují po celém světě. Přitom pocházejí z Tábora a říkají si SUNSHINE. Jejich hudba u nás nemá konkurenci. Zapomeňme na pitomé debaty, zda vítězové soutěže Česko hledá SuperStar mohou být tím, co oživí tuzemskou hudební scénu; k čemu druhá Bartošová? Tenhle kraj naopak potřebuje mnohem víc slunce, čili podobných kapel a osobností srovnatelných s charismatickým zpěvákem jménem KAREL BURIANEK (36). Rozhovor Honzy Dědka.



České vysoké školy mají málo peněz, nejistou perspektivu a letos znovu odmítnou tisíce uchazečů. Česká republika má nízké procento vysokoškoláků a nepomůže žádné zaklínání vlád, že školství a vědění jsou priority rozvoje. Studenti berou zavděk obory, které je nebaví, mnohým se může jen zdát o kolejním ubytování, přežívají doktorandská studia s pěti tisíci měsíčně. Nejlepší odcházejí do zahraničí nebo opouštějí akademickou půdu. Žádná česká univerzita není mezi dvěma stovkami nejlépe hodnocených na světě. Změní to vládní reforma? Problému se věnoval Michal Komárek.



Nikaragua je země, kde slovo revoluce neznamená ani novou módní značku snowboardového oblečení, ani filozofické tlachy intelektuálů. Revoluce je pro všechny Nikaragujce - bez ohledu na politické vyznání - reálný kus života, který v osmdesátých letech žili a dnes ho většinou velmi rozporuplně soudí. Reportáž Jana Sochora.



Nicholas Winton zachránil těsně před začátkem druhé světové války 669 židovských dětí. Našel jim náhradní rodiny v Británii a zorganizoval jejich převoz z Prahy. Podle režiséra Mateje Mináče, který o něm natočil proslulý dokument, se kolem Wintona šíří pozitivní virus slušnosti a lidskosti. O projektu psal Michal Komárek.