Sex a tabu ovládnou Hradec Králové!

Šestá z cyklu výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“ bude věnována erotice a tabu s ní spojeným. Expozice představí erotickou problematiku z mnoha úhlů, tak jak ji viděli reportéři Reflexu v průběhu uplynulých let. Ukáže sex v dějinách, zamyslí se nad sexuální svobodou a vztahem sex versus náboženství, neopomene téma obchodu s bílým masem, podívá se, jak žijí prostitutky, a nastíní zákulisí českého i světového erotického a porno filmového průmyslu.

 

Foto

„Reflex věnuje tabuizovaným tématům zvláštní pozornost. Od samého počátku se snažíme prolamovat tabu, která v českých médiích platila po dlouhou dobu. Oblasti, které byly či jsou z nejrůznějších důvodů mimo centrum pozornosti, jsou pro nás výzvou. V bourání tabu se nebojíme ani humoru a ironie. Naopak, zejména Zelený Raoul překročil všechny dosud myslitelné hranice. A i přesto, že na oblast sexu a erotiky má naše společnost pořád ještě rozpačitý pohled a existuje stále hodně zábran, snažíme se v Reflexu systematicky nahlodávat erotická tabu, aniž bychom kdy překročili hranice vkusu,“ říká šéfredaktor týdeníku Reflex Petr Bílek.
Výstava „Reflex, sex a tabu“ zaplní od 9. prosince až do 30. prosince 2004 prostory královehradecké Městské hudební síně, bývalého semináře a kostela svatého Jana Nepomuckého.
Záštitu nad výstavou převzal primátor města Hradce Králové Ing. Otakar Divíšek. Slavnostní vernisáž proběhne ve čtvrtek 9. prosince od 17.00 hod. Veřejnost je na ní srdečně zvána. Po celou dobu výstavy je vstup na expozici zdarma.

V den zahájení výstavy čeká návštěvníky navíc diskuse, jejímiž aktéry budou reportéři Reflexu Petra Konrádová a Jiří X. Doležal, spisovatelka a feministka Alexandra Berková a tiskový mluvčí Českého svazu mužů Oldřich Voženílek. Průvodcem nejen diskusí ale i celou vernisáží bude Ondřej Hejma. Program vernisáže doplní recitálem erotických písní a balad Ester Kočičková (zpěv) a Lubomír Nohavica (zpěv a klavír). Na závěr bude připravena projekce filmů s erotickým podtextem: Mexická jízda (Mexiko, 2001) a Sekretářka (USA, 2002).

Foto

Týdeník Reflex si na počátku dubna 2005 připomene patnáct let své existence. Toto výročí se rozhodl oslavit rekapitulací toho, co v celé své historii čtenářům, svým příznivcům i kritikům, mediální, ale i kulturní a společenské scéně přinesl. Reflex tak připravil cyklus deseti tematických výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“. Každá z výstav je speciálně připravovaná pro jedno krajské město. Cyklus začal výstavou „Reflex a film“ v červenci 2004 v Karlových Varech a celý seriál bude završen velkou soubornou výstavou v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě v květnu a červnu příštího roku.

Harmonogram výstav:
Reflex a film – Karlovy Vary (červenec 2004)
Reflex a hudba – České Budějovice (srpen 2004)
Na vlastní kůži - Jihlava (září 2004)
Reflex a drogy – Plzeň (říjen 2004)
Reflex a komiks – Brno (listopad 2004)
Sex a tabu – Hradec Králové (prosinec 2004)
Místa, kam vstoupil Reflex – Ostrava (leden 2005)
Lidé Reflexu – Zlín (únor 2005)
Tváře Reflexu – Liberec (březen 2005)
Reflex a alternativní svět – Olomouc (duben 2005)
Společná výstava – Praha (květen-červen 2005)