Ty! Už jsi podpořil evropskou ústavu?

„A co dělají vaše noviny pro to, aby Češi v referendu schválili evropskou ústavu?“ zeptala se na pátečním setkání novinářů v British Council šéfredaktorka týdeníku European Voice Dana Spinant. Diskusi na téma Novináři a EU pořádal týdeník Respekt s mediálním serverem Mediář, který pod vedením Miloše Čermáka píší studenti žurnalistiky na pražské Fakultě sociálních věd.



European Voice je celoevropským týdeníkem o EU, čtou ho ale především úředníci a oficiální představitelé Unie přímo v Bruselu. Spinant během své prezentace o práci novinářů v sídle EU neskrývala obavy z toho, že Česká republika v referendu společnou ústavu odmítne. To by znamenalo, že návrh úplně spadne pod stůl, protože podle pravidel EU musí tento klíčový dokument schválit všech pětadvacet členských států bez výjimky.

Brusel považuje Čechy za euroskeptiky, proto se Dana Spinant ptala přítomných novinářů (např. z Hospodářských a Lidových novin, týdeníku Euro, BBC, apod.), zda se jejich redakce nechystají čtenářům vysvětlit, že by měli hlasovat pro přijetí euroústavy. „Určité snahy tu jsou, ale u nás to nefunguje jako Británii,“ prohlásil například Adam Černý z Hospodářských novin. Miloš Čermák, který vede názorovou rubriku LN, zase nadhodil, že noviny by měly čtenářům nabídnout podrobný servis, na jehož základě by se měli voliči sami rozhodnout.

S tím souhlasím. Sám euroústavu zřejmě podpořím, ale rozhodně bych to neudělal na základě doporučení nějakého šéfredaktora. To bych se spíš rozmýšlel, jestli si dané noviny budu dál kupovat. Česko skutečně není Británie, aby deníky na svých titulních stranách vyjadřovaly podporu tomu či onomu kandidátovi, nebo té či oné variantě v chystaném referendu. A je úplně jednom jestli jde o evropskou ústavu nebo stěhování vlakového nádraží v Brně.

Překvapuje mě ale bezradnost Unie se situací, že by některý ze států EU ústavu skutečně odmítl. Podle Dany Spinant totiž pro tento případ v Bruselu neexistuje žádný krizový scénář: „Pro ten stát by to zřejmě znamenalo vyloučení z EU, ale pro vyloučení členské země neexistují žádné mechanismy, ty jsou obsaženy právě v návrhu ústavy.“ Co by se tedy dělo? Spinant míní, že nejlepším řešením by bylo Unii rozpustit a do dvou minut založit novou, ale bez toho státu, který odmítl ústavu.

Pěkné. Takže nevyzveme raději čtenáře, aby hlasovali pro ústavu?