Za Mussoliniho vyhazov, to je teda zbabělost

Redaktor Českého rozhlasu Aleš Cibulka skončil s moderováním pořadu Host do domu, protože host pořadu, Ivonne Přenosilová, zde řekla, že „pan Paroubek … si trošku hraje na Mussoliniho“. A navíc stranu Zelených přirovnala k impotentní straně.


Přesněji to asi nemohla říct. Rozhovor jsem na živo slyšel a velmi dobře si pamatuji, jak právě tahle slova byla tím nejzajímavějším, co Ivonne Přenosilová pronesla. Řekla to velmi věcným tónem, nikoli jako nějaký hloupý emocionální výkřik. Paroubek svým verbálním buldozerismem skutečně Mussoliniho připomíná (tím neříkám, že Mussolinim je). A že jsou Zelení sice osvěžením české politiky, ale zároveň jsou stranou s nerealizovatelnými představami o světě, to je taky známá věc.
Aleš Cibulka – ano, to je ten věčně usměvavý, neškodný chlapec, který s Jiřinou Jiráskovou uváděl svého času TýTý – je v tom nepochybně nevinně. Vedení rozhlasu mu sice vyčítá, že měl na tento výrok paní Přenosilové adekvátně reagovat, jenže ona prostě jen řekla, co je pravdou. A jak se dá na pravdu reagovat? Navíc – pokud měl Cibulka „reagovat“, tedy polemizovat, tak to najednou rozhlas chce od svého moderátora něco úplně jiného, než co Cibulka dělá: totiž rozhovory, které nemají působit konfliktně. Cibulka rozhodně není Václavem Moravcem, nedělá ani výhradně politická témata. Vyčítat mu to je tedy od rozhlasových činovníků tak trochu pokrytectví. A že mu právě tohle vytýká jeho nadřízený, současný ředitel Českého rozhlasu 2 Jiří Vejvoda – ano, ten někdejší „nekonfliktní“ moderátor s hlasem jak když teče med – je taky dost absurdní. Docela si říkám, jak by v takové chvíli reagoval sám pan Vejvoda, jenž ve své někdejší novinářské a moderátorské práci rozhodně nepatřil k lidem s názorem jako břitva. Spíš naopak. Odhaduji, že by to stejně jako Aleš Cibulka prostě taktně přešel.
Upřímně řečeno, jestli Aleš Cibulka dotyčný pořad bude či nebude dál moderovat, je mi poněkud jedno. Rozhovor s Přenosilovu jsem slyšel vcelku náhodně, pořad neposlouchám pravidelně a práce tohoto kolegy-novináře je mi přece jen vzdálena. Ale jde skutečně o princip: o nepochopitelný, ustrašený krok rozhlasových šéfů (za Vejvodou stojí i generální ředitel rozhlasu Kasík). Ono totiž i samotnému Paroubkovi je jedno, co o něm Přenosilová řekla.