Pan prezident školství opravdu nerozumí

Že pan prezident s oblibou říká o problémech, v nichž není odborníkem, nesmysly, na to už jsem si zvykl. Vzdělávání je zrovna ten případ. Ale pořád mě překvapuje, když při veřejných projevech říká nahlas věci nejen nepřesné, ale i zjevně lživé, přestože jsou doložitelné čísly, grafy a jejich povaha je ekonomická. Přitom Václav Klaus je ekonom. Jeho nedávné výroky o českém vysokém školství jsou prokazatelně nepravdivé.


Když Václav Klaus zahajoval v Neveklově na Benešovsku školní rok, zmínil, že úroveň vysokého školství u nás klesá, univerzitu by chtělo mít pomalu každé okresní město a jejich absolventi nemají uplatnění, protože pracovní trh potřebuje úplně jiné lidi. Tenhle názor nevyslovil poprvé a jistě se trefil do vkusu té elitářské části společnosti, která má za to, že vysokoškoláků máme až dost a mladí by měli radši makat v průmyslových zónách. Jenže každoročně vydávaná zpráva o vzdělávání v zemích OECD podává úplně jiný obraz českého školství.
Česká společnost má pořád mimořádně nízký podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí. U nás je to 12% oproti obvyklým 25 % a velké množství přijatých studentů na tom něco změní až za pět deset let. Z toho mnohé vyplývá.

Protože vysokoškoláků je u nás nedostatek, firmy je přeplácejí. První graf ukazuje, že Česká republika je po Maďarsku v pořadí druhou zemí, kde se vysokoškolské vzdělání nejvíce vyplácí. Příjem vysokoškoláka je o desítky procent vyšší než u toho, kdo má jen střední školu. O vyučených ani nemluvě. Vezmeme-li v úvahu, že jsou v tom započítáni i málo placení učitelé, kterých je ale hodně, je ve skutečnosti v ostatních povoláních ten rozdíl ještě větší.
A druhý graf ukazuje, jaký je podíl nezaměstnaných mladých lidí mezi 25 – 29 lety podle toho, jaké dosáhli vzdělání. Výsledek je opět jednoznačný. Nejvyšší nezaměstnanost je mezi vyučenými, přes 20%, u vysokoškoláků je minimální. Tak kde se vzalo tvrzení, že o ně pracovní trh nemá zájem?
Shrnuto. Vážený pan prezident se mýlí. Jít se vyučit, znamená velmi pravděpodobnou cestu k nezaměstnanosti, spokojit se s maturitou, znamená mít zásadně nižší příjmy. Není divu, že je o vysokoškolské studium tak velký zájem a že se školy snaží přizpůsobit a rozšířit nabídku. Je jen zvláštní, že to nepochopil pan prezident, nebo alespoň ten, kdo mu připravuje projevy. Tahle data jsou totiž po léta stejná a veřejně přístupná.