Budou i u nás znečišťovatelé platit?

Zdá se, že Greenpeace mají poslední dobou mimořádnou zálibu v obřích transparentech. Tuhle létal jeden nad uhelným dolem, ten poslední vyvěsili v úterý ráno na ministerstvo životního prostředí. MŽP, CHRAŇ KLIMA, NE ZNEČIŠŤOVATELE. Zdá se, že poněkud nepřípadně, jedna vláda odchází, druhá je v nedohlednu. Ale důvod je jasný. Do termínu na konci června zbývá už jen pár dní a Česká republika dosud nenahlásila, o kolik bude napříště žádat povolenek na vypouštění oxidu uhličitého.

Přitom tohle číslo docela zřetelně ukáže, jestli to s ochranou klimatu myslíme vážně, nebo je to pro nás jen taková legrace a nový penězovod z Evropské unie.

Základní argument Greenpeace je srozumitelný. Zatímco v zahraničí znečišťovatel platí, u nás dostává zaplaceno. Jak to? Je to vcelku jednoduché. Česká republika si zažádala o takové množství emisních povolenek (dostala nakonec 97,6 milionů tun na rok 2005), že si mohly firmy dovolit prodat do ciziny povolenky na patnáct milionů tun, protože ve skutečnosti české hutní a energetické provozy vypustily do atmosféry loni 82 milionů tun. I tak jsme v Evropě v přepočtu na obyvatele čtvrtí největší znečišťovatelé. Z obchodování, které má dlouhodobě stlačovat množství skleníkových plynů v atmosféře, se v našich podmínkách stal svérázný dotační titul pro největší znečišťovatele ovzduší.
V prvním roce, kdy v Evropě systém obchodování s povolenkami funguje, to není žádné neštěstí. Je ale podstatné sledovat, jak česká vláda zareaguje. Pokud bude opět chtít povolenky na sto miliónů tun, na klima kašle a chce jen nenápadně dotovat český průmysl. Pokud požádá o množství někde mezi 85 a 90 miliony tun, dá se to považovat za relativně rozumné. Kabinet to ovšem řeší tím, že zatím nezažádal o nic a den, kdy řekne konečné číslo, postrkoval týden za týdnem. Až do chvíle, kdy je po volbách a nikomu se nechce o ničem rozhodovat. Takže není úplně od věci, že ten transparent pověšený aktivisty na ministerstvo byl černý.
Oficiální termín velmi pravděpodobně promeškáme, a pokud opravdu vznikne koalice lidovců, ODS a zelených, bude mít hned zpočátku na stole příležitost ukázat, že se od té minulé vlády alespoň v něčem liší.