Video placeholde
Soudce Jan Šott, který předseda trestnímu senátu v kauze Čapí hnízdo.
Soudce Jan Šott, který předseda trestnímu senátu v kauze Čapí hnízdo.
Soudce Jan Šott, který předseda trestnímu senátu v kauze Čapí hnízdo.
Soudce Jan Šott, který předseda trestnímu senátu v kauze Čapí hnízdo.
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
28
Fotogalerie

Advokát Kučera: Kauza Čapí hnízdo by už měla skončit. Soud byl spravedlivý, vinu se prokázat nepodařilo

Včera padl rozsudek ve vleklé kauze Čapí hnízdo. Soudce Jan Šott zprostil Andreje Babiše a Janu Nagyovou viny. Jeho rozhodnutí mnohé překvapilo, rozsudek zatím není pravomocný, a jestli se proti němu státní zástupce odvolá, bude jasné až za pár měsíců, tedy tehdy až soud vypracuje písemné odůvodnění. Průběh i výsledek kauzy jsme probrali s advokátem Jiřím Kučerou z kanceláře Kučera & Associates.

V pondělí padl osvobozující rozsudek, při jehož odůvodnění soudce Jan Šott kriticky okomentoval ambice obžaloby, předmět obvinění i zvolený způsob dokazování. Proč státní zástupce zvolil takový přístup ke kauze, není přesně jasné, nicméně je nade vší pochybnost, že bude mít velkou práci najít nové důkazy využitelné pro případné odvolání, které v tuto chvíli nemá mnoho nadějí na úspěch.

Předmětem soudního procesu bylo v zásadě zjišťování, jestli byla farma Čapí hnízdo účelově vyvedena ze společnosti Agrofert, aby mohla žádat o dotaci určenou pro malé a střední podniky. A jestli Jana Nagyová, která žádost o dotaci podávala, vědomě činila protiprávně. Podle soudu k prokázání takové skutečnosti chyběly důkazy. Tuto linii případu se obžaloba pokoušela postavit na prokazování souvislosti Agrofertu s farmou Čapí hnízdo ať už z hlediska financování či personální propojenosti, ovšem k prokázání samotného trestného činu ani dílčí svědectví a důkazy nestačily.

Důležitou a mediálně vděčnou linií případu bylo i zapojení Andreje Babiše juniora, který podle některých interpretací měl hrát roli tzv. bílého koně, tedy někoho, na koho byly akcie farmy účelově přepsány, aby se formálně dostálo podmínek udělení dotace. Ačkoliv v odůvodnění rozsudku soudce tuto tezi smetl ze stolu s tím, že taková operace by byla ve skutečnosti iracionální, průběh líčení provázelo plno emocí i snah obhajoby narušit důvěryhodnost svědectví Andreje Babiše mladšího. To mimo jiné dokládá, že Andrej Babiš mladší byl obhajobou vnímán jako klíčový svědek. I soudce se nakonec neubránil komentáři nešťastných poměrů, které u Babišů v rodině panují.

Jestli pro Andreje Babiše a Janu Nagyovou tato kauza může tímto skončit, pro některé svědky teprve začíná. Soudce Šott podal policii podnět k vyšetřování finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra, které podezřívá z křivé výpovědi. Jejich tvrzení před soudem byla totiž spolehlivě vyvrácena míněním ostatních svědků i listinnými důkazy, které podle soudce nasvědčují, že zmínění lhali v domnělý prospěch Andreje Babiše. Dalším, kdo si svým chováním před soudem zadělal na pletky s policií, je bývalý šéf farmy Čapí hnízdo Tomáš Rak, který je podezřelý z vydírání, protože prý žádal po Babišovi peníze, a když je nedostal, změnil svou výpověď v přípravném řízení.

Co bude s kauzou dál, je těžko soudit, nicméně podrobný rozbor každého dne soudního procesu, jakož i závěrečnou analýzu vám ve spolupráci s advokátem Jiřím Kučerou přinášíme v rubrice Soud s Babišem.