Video placeholde
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
42
Fotogalerie

Kdy bude pokračovat soud s Babišem? Expremiérovi zkazí přelíčení advent i prezidentskou kampaň

Andrej Babiš má za sebou první kolo soudních jednání, ve kterém čelí obvinění z dotačního podvodu u Farmy Čapí hnízdo a z poškozování zájmů Evropské unie. V případě uznání viny mu hrozí až deset let za mřížemi. Podle dosavadního průběhu se pro něj navíc soud nevyvíjí dobře, řada svědků vypověděla, že Andrej Babiš stál v pozadí celé akce a všechno řídil tak, jak je u mikromanažera jeho typu zvykem. Kdy bude soud pokračovat a o co v něm půjde?

Soudce Jan Šott, který soudní proces s Janou Nagyovou a Andrejem Babišem vede, si zatím počíná dost nekompromisně. Expremiérovy výlevy na adresu svědků utíná v zárodku a pečlivě si nechává předkládat celou řadu důkazů. Proces vede velmi korektně a hned od prvních okamžiků rozprášil plané řeči o neregulérnosti procesu. Nyní má však soudní jednání přestávku, která bude trvat až do druhé poloviny prosince. Sumář toho, jak probíhal první týden, si můžete přečíst zde, analýzu druhého týdne pak zde.

Další jednání jsou nařízena těsně před Vánoci, konkrétně pak v týdnu od 19. do 22. prosince. V plánu je výslech znalců a ve svých výpovědích by mohli pokračovat i obžalovaný Babiš s Nagyovou. Kokrétně by měl opět dorazit písmoznalec Aleš Čulík, který by se měl vyjádřit k pravosti podpisu Andreje Babiše mladšího u převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo a říct, zda to za syna náhodou nepodepsal obžalovaný otec.

Soud by měl také vyslechnout znalce k duševnímu stavu Andreje Babiše mladšího, který u soudu vypovídal v září. Tehdy Babiš mladší řekl, že listinu o převodu akcií nepodepsal, až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Pokud vše půjde hladce, mohli bychom se v tomto týdnu dočkat závěrečných řečí, a dokonce i vynesení rozsudku.

Pro jistotu si ale soudce Šott vyhradil ještě další tři termíny na začátku nového roku. Konkrétně by se mělo jednat o dny v týdnu od 4. do 6. ledna. To by Andreji Babišovi zkazilo finále prezidentské kampaně, ať už by v ní podporoval sám sebe, či jiného kandidáta hnutí ANO. První kolo volby hlavy státu totiž proběhne 13. a 14. ledna. Ať už soud dopadne jakkoli, Reflex bude samozřejmě u toho a dál vám bude přinášet postřehy, komentáře a právní analýzy advokáta Jiřího Kučery.