Video placeholde

Hrozně odbytý dokument Netflixu Johnny Depp versus Amber Heardová: On řekl, ona řekla… A nic z toho

Soud herců Depp vs. Heardová byl podle odborníků prvním globálním TikTok procesem a největší mediální událostí roku 2022. Obyčejný občansko-právní spor o ušlý zisk, ve kterém Johnny Depp zažaloval svou exmanželku Amber z nactiutrhání za to, že ho veřejně obvinila z domácího násilí, popisuje i poměrně neobjevný třídílný dokument platformy Netlflix, kterému se věnuje dnešní videopořad Seroš X.

Až příliš lehounký netflixovský cyklus začíná cirkusem, kdy lidé táboří před soudní budovou a v kloboucích pirátů z Karibiku se snaží zahlédnout Johnnyho Deppa. Pak už je – střihačsky docela dovedně – jen tak pospojován ze stovek hodin záznamu soudního procesu, kdy střídavě vidíme jeho a ji, tedy slyšíme takové to klasické „on řekl, ona řekla“, kdy se stejně nikdy nedozvíme, kde je pravda.

Styl střihu ale zdůrazňuje jednu zajímavou věc, totiž že Amber Heard, ať už byla vinna či nevinna, neměla v procesu tak, jak byl nastaven, šanci. Což je na celé věci užitečné nejen z genderového hlediska, ale i jako případová studie moci sociálních sítí, které logicky podlehly šarmu Johnnyho Deppa: mohl udělat vlastně cokoli, stejně mu veřejnost odpustila.

Dokument připomíná, což je důležité, že případ Depp vs. Heardová byl souzen ve městě Fairfax v americkém státě Virginia, kde jsou přísnější zákony o pomluvě a kde soud, cž je zásadní, povolil přítomnost médií.

Obžaloba i obhajoba přitom v americkém soudním systému vystupují před porotou složenou z běžných občanů, která u soudu hraje zásadní roli a která v době, kdy soud probíhá, nesmí sledovat média ani sociální sítě – tady ale porota od mediálního krytí chráněna rozhodně nebyla.

Zásadní je pak moment, když Depp opouští soudní síň, než porota začne rozhodovat o rozsudku, a mile, byť rychle jim zamává. Téměř všichni začnou radostně mávat zpět – jako by se jednalo o partičku fanoušků.

Vidíme taky dobře, že nejvíce na tom všem vydělali takzvaní „tvůrci obsahu“, různé „mediální osobnosti“, pofidérní „kontentoví specialisté“ a samozvaní influenceři, kteří sociální sítě zamořovali svými laickými názory na soudní proces a každodenně se těšilu rostoucímu počtu lajků a followerů. Jejich často nesmyslné promluvy patří k vrcholům cyklu.

Takže vážně: na to, že seriál vstupuje na trh už více než rok poté, co soudní proces Depp versus Heardová 1. června 2022 skončil, je hrozně odbytý. Režisérka Emma Cooperová nepřináší žádnou hlubší mediální analýzu, žádné vysvětlení toho, proč všichni tolik stranili Deppovi. Nevysvětluje ani, jak ve Spojených státech funguje porota z lidu, která byla v tomto případě pečlivě vybraná, složená ze 7 členů a 4 náhradníků. Neudělá ani takové minimum, aby zasadila celou věc do širšího kontextu, když se nezmiňuje o Deppově prohraném soudu v listopadu 2020, kdy v Londýně neúspěšně žaloval tamní bulvární deník The Sun. Na pětiminutový Seroš X je to fajn, ale téměř dvě hodiny vašeho času si tenhle cyklus nezaslouží.