Video placeholde

Testosteron, ambice a popularita… Schwarzeneggerův americký sen je reklamou na kapitalismus

Z nejprve nadějného a později dominantního kulturisty přes nejzářivější hollywoodskou hvězdu své doby až na pozici guvernéra státu Kalifornie, kterým byl necelých osm let. Notoricky známý příběh renesančního člověka Arnolda Schwarzeneggera láká diváky řadu let, čehož letos využil Netflix. Streamovací platforma přichází s třídílným dokumentárním cyklem Arnold, který původem Rakušanův příběh vypráví napínavě a precizně, ale zároveň bez příkras, a to včetně osobních kontroverzí.

Léto roku 1947, srdce rakouského Štýrska, vesnice Thal – v obci čítající po druhé světové válce zhruba tisíc obyvatel se začíná psát fascinující příběh mladého druhorozeného syna tamějšího policejního náčelníka Gustava a jeho ženy Aurelie. A právě na tomto místě v této rodině začíná vyprávění dokumentu Arnold o životě v současnosti pětasedmdesátiletého Arnolda Schwarzeneggera, jehož netradiční a pestrý příběh přitahuje už několikátou generaci.

Kulturistika, film a politika

Scenáristicky nepředstavuje životopisný cyklus o patrně nejslavnějším rakouském rodákovi nijak sofistikované dílo. S železnou pravidelností se v něm střídají tři hlavní složky – ústřední nosnou linkou jsou retrospektivní rozhovory se samotným Schwarzeneggerem, které vyplňují výrazná procenta stopáže dokumentu. Výpovědi hlavní postavy zajímavě doplňuje řada interview ze tří odvětví, ve kterých se thalský rodák proslavil – své historky a vzpomínky na Arnolda tak vypráví kulturistická legenda Frank Zane, z filmové branže jsou to zase hvězdy Danny DeVito, Sylvester Stalone, Jamie Lee Curtis či ikonický režisér James Cameron, politickou kariéru pozdějšího guvernéra Kalifornie ve třetím dílu zase mapuje například známý moderátor Jay Leno.

Tvůrci zároveň hojně využili záběrů ze tří zmiňovaných sfér – často ne úplně nejkvalitnější záběry z kulturistických akcí Rakouského dubu (což je přezdívka, kterou si vysloužil během své bodybuilderské kariéry) ze šedesátých a sedmdesátých let, které střídají ikonické scény ze slavných rolí pozdějšího herce, ať už nejprve kultovních akčních filmů a posléze i komedií. K vidění tak jsou úseky ze Schwarzeneggereova filmového debutu, propadáku Herkules v New Yorku, dále z úspěšného dokumentu Pumping Iron a rovněž z věhlasných akčňáků Barbar Conan, Predátor a především Terminátor. Dojde však i na sestřihy z komedií Dvojčata nebo Pravdivé lži.

Rodina a nevěra

Všechny tyto tři popsané složky se prolínají ve stejném počtu chronologicky řazených dílů, z nichž se každý věnuje jiné sféře Schwarzeneggerovy kariéry – nejprve té kulturistické, v druhém dílu filmové a v posledním dějství politické. Poměrně velký prostor je věnovaný i rodině původem Rakušana, který v roce 1983 získal americké občanství – tři roky po získání občanství si vzal Marii Shiver ze slavné rodiny Kennedyů. Nezanedbatelný prostor dostává i teprve nedávno odhalená Schwarzeneggerova nevěra z poloviny devadesátých let – dokument je silný právě i díky tomu, že hlavní postava svou chybu neodmítá, naopak ji zevrubně popisuje.

Režisérsky stojí za dílem Lesley Chilcott, americká dokumentární režisérka a producentka – ta produkovala v minulosti například dvěma Oscary ověnčený snímek Nepříjemná pravda sledující bývalého neúspěšného kandidáta na post prezidenta USA Al Gora a jeho souboj s nepravdami okolo fenoménu globálního oteplování.

Všechny tři díly se zároveň mohou opřít o silnou hudbu, kterou má na svědomí dvojice Matthew Feder a Christophe Beck – zatímco prvně jmenovaný v oboru platí za absolutně neznámé jméno, druhý zmiňovaný je zavedeným autorem, který stál za hudbou k filmům, jako Pařba ve Vegas, Red, Ledové království nebo Ant-Man.

Doutník, hodinky, teréňák

Ve Schwarzeneggerově příběhu se snoubí obrovské ambice a neutuchající chuť se prosadit. S každou překonanou výzvou jeho popularita roste, stejně jako neustále nabobtnává jeho osobní značka – okolo ní čím dál více stříkají i litry testosteronu, čehož si je Arnold moc dobře vědom. A tak se ještě více snaží, ať už ve filmech, nebo v politice i tak trochu dráždit svými oblíbenými doutníky či gigantickými hodinkami. A rozhodně nevynechá jedinou příležitost kamkoliv dorazit obřím teréňákem – čím větším, tím lepší.

Schwarzeneggerův život zobrazený v životopisném třídílném cyklu je jednou velkou reklamou na kapitalismus a personifikací amerického snu, kdy ctižádostivý mladý rakouský kulturista při příchodu do Kalifornie, jak v dokumentu padne, „se slovní zásobou maximálně 100 anglických slov“ dobude americký filmový průmysl. A posléze se stane i guvernérem nejbohatšího státu USA. A kdyby mohl – což nemůže – jistě by se alespoň pokusil stát se prezidentem celých Spojených států amerických. Dokument Arnold jistě neocení všichni diváci, nicméně to nic nemění na tom, že příběh hlavní postavy cyklu zůstává nadále extrémně zajímavý a neméně inspirativní.