Video placeholde

Ne jak to má být, ale jak to bývá. Komediální seriál Sex O'Clock vypráví o sexu a vztazích s nenásilnou osvětou

Seriál Sex O'Clock není zdaleka jen o sexu a neodehrává se zdaleka jen mezi gymnazisty, jak by napovídaly jeho název a zasazení do zlínské střední školy. Desetidílný komediální cyklus, který běží na Voyo, probírá otevřenou formou vztahové záležitosti napříč generacemi. Zároveň funguje jako líheň nadějných mladých herců.

Sex O'Clock nezačíná nejlákavěji. Vyprávění mimo obraz ústy přemoudřelého patnáctiletého kluka Adama působí obstarožně a jeho pokusům o vtipy založené na šedesát let starých filmech a pětačtyřicet let starých písničkách lze jen těžko uvěřit, natož se jim zasmát. Ale takoví rozumbradové asi existují a Adam se jako vypravěč osvědčí.

Postupně skrze něj poznáme jeho rodinu i spolužáky – sestru Emu, která miluje japonskou popkulturu, její nejlepší kamarádku Alici, co to táhne se starším týpkem, mámu Juditu, tátu Michala, kamarády Davida a Johnnyho, podivínku Moniku... A každý z nich něco řeší: ne jen jak co nejdřív „zasunout“, jak to u komedií z puberťáckého prostředí bývá, ale i přijetí sexuální orientace, neplánované těhotenství, status outsidera, otravné (pra)rodiče...

Sex O'Clock šíří nenápadnou osvětu, aniž by vychovával: nemlátí diváky po hlavě tím, co je správné a společensky korektní, a ukazuje, jak se věci často dějí. Když chce kluk na večírku nasypat dívce něco do pití, aby ji pak mohl de facto znásilnit, nenásleduje hned okázalé potrestání. Když se čtyřicetiletá prosťačka z maloměsta ptá dvojice gayů, odkdy jsou homosexuální, není to zdroj laciného humoru, nýbrž ukázka určitého druhu ach tak častého myšlení. Mezi tvůrci Sex O’Clock je ostatně Karolína Zalabáková, která se podílela na rovněž „osvětovém“ pořadu Kronika orgasmu.

Seriál láká i prostředím společenského tance, v němž se Adam pohybuje (a před vystoupeními trpí trémou provázenou zažívacími potížemi, což je taky problém, který zná spousta lidí), nebo fotogenickým prostředím Zlína, kde se odehrává a jež je filmařsky dlouhodobě nevytěžené.

Dospívající postavy ztvárňuje baterie mladých herců, které jsme možná už zaznamenali (Leona Skleničková, zde v poloze živočišné Alice) a určitě o nich hodně uslyšíme. Vynikající Sára Korbelová zvládá všechny mezistupně od otravné ségry přes tápající adolescentku po mladou ženu s vlastním viděním světa. Maxmilián Kocek má kromě vyřídilky i výrazný pohybový talent. Karolin Omastová převede přerod z nafintěné slečinky ve fajn holku, Tomas Sean Pšenička umí být ukázkový hajzlík...

Humor zůstává i v dalších dílech trochu přes ruku, ale my jsme si v šestnácti taky myslívali, že jsme vtipní. Nejen v tom je Sex O'Clock vítaně přesný.