Video placeholde

Plné hnízdo: Seriál ČT vypráví o pěstounství na rovinu a má co říct i „obyčejným“ rodičům

Čtrnáct krajů Česka, čtrnáct verzí pěstounství, čtrnáct dílů seriálu České televize Plné hnízdo. Říká se, že každé dítě je jiné – a v pěstounských rodinách může být spektrum situací, překvapení, problémů či radostí, kterým děti své dospělé vystavují, ještě širší. Kromě toho, že je záslužné se tomuto tématu věnovat, je hlavním přínosem Plného hnízda pestrost, v jaké problematiku pěstounství zpracovává.

Plné hnízdo představuje osvětu v nejlepším smyslu toho slova, tedy právě to, co patří mezi hlavní úlohy veřejnoprávní televize. Nejde o observaci, časosběrné pozorování různých pěstounských rodin, nýbrž plnohodnotný „manuál“, který se snaží téma osvojování a výchovy dětí ukázat ze všech stran. Česká televize ho příznačně natočila ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a s kraji České republiky.

V každém z dílů sledujeme jednu rodinu v jednom z krajů. Rodiny mají různé konfigurace – osvojené děti se v nich míchají s biologickými, rodiče můžou žít v manželství, být nesezdaní i single... Liší se místní dispozice (velkoměsto, vesnice...) a samozřejmě i osobnostní nastavení protagonistů. Například máma Veronika z Ústeckého kraje je živel a vyznává spíš intuitivní přístup, zatímco Apolena z Prahy hodně přemýšlí nahlas a dílčí problémy analyzuje; Hana z Jižní Moravy se zase nechává hodně vést vírou.

Osvětová rovina spočívá v tom, že všechny aspekty pěstounské péče, na něž kamera u jednotlivých rodin narazí, komentují „mluvící hlavy“ psychologů, terapeutů, lektorů a dalších expertů. Někdy to mluvení od stolu působí trochu přechytřele, ale s přibývajícími díly se skládačka témat spojuje do uceleného obrazu. Kde a jak můžou rodiny žádat o státní podporu, jak si poradit se sourozeneckou žárlivostí, jak při výchově pomáhají kroužky...

Vedle otevřenosti dokumentovaných rodin je tak třeba ocenit právě dramaturgickou pečlivost, s níž se dílčí témata propojují v celek. I skrze opakující se situace (společné vaření, jídlo, výlety…) postupně vyvstávají obecné principy trpělivosti, tolerance a otevřenosti, které pěstounství přesahují a týkají se výchovy dětí obecně.

Plné hnízdo natočili zkušení dokumentaristé Linda Kallistová Jablonská, Ivana Pauerová Milošević, Adam Oľha a Martin Páv. Půlhodinové díly jsou postupně uváděné na kanálu ČT1 a posléze jsou k vidění na iVysílání České televize.