Video placeholde

Zázrak ze západu: Půjčka 150 milionů, možný krach, ale nakonec mistrovský titul a slavná Liga mistrů

„Já jsem si na svoji osobu půjčil 100 až 150 milionů korun, abych zachránil Plzeň,“ říká v dokumentární sérii Zázrak ze západu majitel a generální manažer fotbalového týmu Viktoria Plzeň Adolf Šádek. Šestidílný sportovní dokument přibližuje cestu za mistrovským titulem podceňovaného a zadluženého týmu a jeho následný postup do slavné Ligy mistrů. Každé pondělí jej vysílá O2 TV Sport.

Fotbalový klub Viktoria Plzeň přes deset let patří vedle pražských týmů Sparty a Slavie mezi tuzemskou špičku. V sezoně 2021/22 se ovšem tým ze západu Čech dostal do tíživé finanční situace. O to větším překvapením bylo, když podceňovaný celek na konci ročníku nejen získal titul v české nejvyšší soutěži, ale následně pronikl přes kvalifikaci až do nejprestižnější klubové soutěže na světě – Ligy mistrů.

Právě o celé této sezoně s vyvrcholením v podobě postupu do lukrativní evropské soutěže vypráví šestidílný sportovní dokument Zázrak ze západu. Za sérií režisérsky stojí promotér a producent Petr Větrovský. Ten už režíroval v minulosti dva sportovní dokumenty – nejprve v roce 2021 snímek z prostředí MMA s názvem Attila Végh – splněný sen a v loňském roce pak film o nejlepším střelci české fotbalové reprezentace nazvaný Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.

Sám tvůrce seriálu jako inspiraci uvedl sportovní dokumentární série All or Nothing z dílny Amazon Prime Video. Díky této americké televizní společnosti už od roku 2016 vznikla řada sérií o slavných týmech – ať už to byly fotbalové celky z anglické Premier League Manchester City, Arsenal, Tottenham Hotspur, italský Juventus nebo brazilská a německá reprezentace, dále novozélandský ragbyový národní celek, hokejový tým Toronto Maple Leafs či pět klubů amerického fotbalu.

V českém prostředí mnoho podobně dlouhých sportovních dokumentů, jakým je Zázrak ze západu, dosud nevzniklo. Srovnání snese snad jen osmidílná série Totální sezona, kterou pro vlastní fanoušky a marketingové účely vytvořila Slavia Praha.

Síla Zázraku ze západu bezesporu tkví v tom, kam všude nechalo vedení Viktorie Plzeň nahlédnout Větrovského a jeho štáb. Fungování profesionálního klubu je zde přibližováno jak skrze bezprostřední rozhovory s hráči, tak i pohledem Adolfa Šádka, majitele a generálního manažera klubu v jedné osobě. Ten před zmiňovanou sezonou, jak v dokumentu zazní, „všechno vsadil na jednu kartu“, když si na chod západočeského klubu napůjčoval 100 až 150 milionů korun – tento dluh splatil právě až díky postupu do Ligy mistrů, kde se prémie byť jen za úspěšné kvalifikování pohybují v řádech stovek milionů korun.

Šest dílů sleduje poměrně krátký časový úsek – jaro 2022, kdy Plzeň získala mistrovský titul, následně velice podrobně tři kvalifikační kola do Ligy mistrů během léta a na závěr samotnou podzimní účast Viktorie v této celosvětově sledované soutěži. V precizním a detailním vypravování se navíc divák v první epizodě mimo jiné dozví, jak vypadala poslední dekáda v podání plzeňského týmu – jak se z celku, který dříve každoročně spíše bojoval o udržení v nejvyšší soutěži, stal šestinásobný mistr české ligy.

Každý z dílů se detailněji věnuje některé z postav – ať už je to právě zmiňovaný Šádek nebo hrdinové ze souboje s ázerbajdžánským Karabachem, brankář Jindřich Staněk a útočník Jan Kliment. Rozhovorové části nejen s hráči, ale i s trenérem Michalem Bílkem a dalšími zaměstnanci klubu se dobře prolínají se zásadními pasážemi z důležitých zápasů.

Celkový dojem ze seriálu ovšem sráží poměrně časté afektované komentáře vypravěče. Popisy typu – „zkušený kormidelník Michal Bílek však chce opět svou bárku vynést z těchto rozbouřených vod“ – zní chvílemi až zbytečně senzacechtivě.

Tvůrci navíc rezignovali na zmínku o kauzách, které se přičítají západočeskému klubu – tou největší je časté spojování Viktorie Plzeň s místopředsedou Fotbalové asociace České republiky Romanem Berbrem, který manipuloval výsledky v nejvyšších fotbalových soutěžích prostřednictvím spletité sítě podplácených rozhodčích. Právě Berbr aktuálně čelí s dalšími dvěma desítkami lidí obžalobě z korupce při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020 (v této době policie odposlouchávala české fotbalové funkcionáře), bývalý místopředseda fotbalové asociace ale velice pravděpodobně ovlivňoval utkání už mnohem dříve a déle. I z toho důvodu tak seriál může působit, že se v něm nerealisticky ukazuje pouze to dobré.

Celkově ale představuje Zázrak ze západu dynamický, pečlivě natočený sportovní dokument, který může posloužit jako inspirace pro další tvůrce.