Video placeholde

Eugene Levy: Cestovatel, kterému se nikam nechce. Ani do Finska, ani do Benátek, ani na Maledivy

Nejradši sedí v kavárně nebo hraje golf. Nechce se koupat v ledové vodě ve Finsku, nechce se potkat s nosorožcem na safari v Jižní Africe. Nechce ani letět vrtulníkem na Kostarice, popoběhnout po poušti v Utahu. Nejradši by, když už se tedy ocitne v Benátkách, na Maledivách, v Lisabonu nebo v Tokiu, vůbec neopustil hotelový pokoj. A právě peciválství je v novém osmidílném seriálu Eugene Levy: Zdráhavý cestovatel (The Reluctant Traveller) hlavním, tak trošku laciným klíčem, který je ale zábavný a více či méně úspěšně udržuje naši pozornost.

Cestovatelských blogů i různých televizních cyklů existuje hodně a je těžké najít v tom lifestylovém šumu něco, co vás aspoň trošku zaujme. Známý kanadský herec a komik Eugene Levy ten koncept našel: poprvé v životě hraje sám sebe, ale všeho se bojí, vlastně nerad cestuje, nic mu není pohodlné, neustále se ocitá mimo svou komfortní zónu, ale nakonec se vždycky nechá přesvědčit a nějak to dá. Je to předvídatelné, ale funguje to.

Šestasedmdesátiletý komik, herec a scenárista i producent Levy je taková trošku woodyallenovská postavička, skeptická a konzervativní, je ale vážně vtipný, velice distingovaný, vždy nažehlený a dělá neuvěřitelná kouzla se svým obočím. Nám je možná známý ze série komedií Prci, prci, prcičky, kde hrál tatínka (a objevil se i v Simpsonových), ale je taky autorem v Kanadě oslavovaného osmdesátidílného seriálu Schitt´s Creek o rodině zbohatlíků, kteří se z ničeho nic ocitli na mizině. Právě díky sitcomu Schitt's Creek, jehož šest řad se vysílalo v letech 2015–2020 a kde hrál i se svým synem Danem, mu zřejmě streamovací platforma Apple TV+ nabídla tuhle první, osmidílnou řadu velice luxusně pojatého cestovatelského seriálu.

Epizody, z nichž každá má jen něco přes půl hodinky, jsou ale na hlubší ponor do tamní kultury strašně krátké. Je to celé uspěchané: když Levy někam přijede, než se tam trochu rozkouká, už se chystá k odjezdu. Do třiceti minut nemůžete nacpat nádhernou přírodu, historii, prohlídku památek a nejlepších atrakcí, k tomu ještě ochutnat místní kuchyni a seznámit se s jednou tamní rodinou, která je nějak svázána s tradicí dotyčné země, třeba Norové s rybařením a chovem sobů nebo Benátčané s legendární, romantickou profesí gondoliérů.  

Eugene Levy: Zdráhavý cestovatel je spíš taková legrácka, má však svoje nezaměnitelné půvaby: více se dozvíte ve videu Seroš X. Máte i šanci si seroš vyzkoušet: The Reluctant Traveller je k dispozici na Apple TV+ od 24. února a po registraci je možné se na první díl kouknout zdarma.