Video placeholde

Wednesday na Netflixu, ideální rodinná sledovačka: Mladou rebelku si zamilujete, i kdybyste nechtěli

Jmenuje se Wednesday, Středa, ale narodila se v pátek třináctého. Je jí patnáct, miluje pavouky, černé oční stíny a je bludičkově bledá. Nemrká, neusmívá se. I její pohled zabíjí. Nesnáší svět dospělých a to poslední, o co stojí, je dělat někomu radost. Pohrdá sociálními sítěmi a píše román, samozřejmě na psacím stroji. Za pět let vystřídala osm škol a v té poslední, čímž seriál začíná, vpustila do bazénu plného kluků malé černé piraně. Objevuje v sobě, zřejmě po rodičích, nadpřirozené schopnosti, ale zatím neví, jak s nimi naložit. Musí proto přejít do vyhlášené internátní školy Nevermore pro studenty, kteří jsou stejně jako ona fakt „divní“…

Tak začíná první série zvláštně temného, nesmírně zábavného osmidílného seriálu Wednesday (každý díl má zhruba 50 minut, jen ten úvodní téměř hodinu) podle stejnojmenné hlavní hrdinky. Je na Netlixu zhruba měsíc, od středy 23. listopadu a už teď je jasné, že se zrodil kult: má na kontě už víc než miliardu přehraných hodin a je momentálně druhým nejsledovanějším titulem Netflixu, hned po čtvrté řadě Stranger Things.

Hororový a kriminálkou střižený seriál Wednesday má ve svém podtitulu slova „mysteriózní“, „nadpřirozený“ a „rodinný“: je to ale především žánrově vděčná story „coming of age“. Teenageři se tu neustále srovnávají se svými příšernými rodiči, vymezují se vůči nim, hádají se s nimi, kašlou na jejich rady a houfně jimi pohrdají. Mladí „divňáci“ z Akademie Nevermore pak chtějí dělat zásadně všechno jinak, než to dělali jejich předci, což zřejmě způsobuje, že si Wednesday dosud pustilo už 50 milionů domácností po celém světě.  

Je to show bizarní, ale zároveň roztomilá. Strašidelná, zvláštně ušmudlaná, a zároveň jiskřící. Je v ní hodně ironie a často se u ní zasmějete, i když skrz ten smích nebudete věřit svým očím – třeba v případě ukousnutých klučičích varlat v bazénu zmiňované úvodní scény.   

Wednesday režiséra a producenta Tima Burtona samozřejmě vychází z gotické subkultury, kterou známe už od začátku 80. let z punkové a postpunkové scény, bravurně ji však posunuje o dvě tři generace dál, do současné „queer“ podoby: s přebujelými sociálními sítěmi, s hláškami, které už teď bourají internet a výjimečnou, kongeniální hudbou Burtonova dvorního hudebního skladatele, na Oscara čtyřikrát nominovaného Dannyho Elfmana.  

Mainstreamový projekt vznikl ve svém základu jako spin-off celovečerního filmu Addamsova rodina z roku 1991, vychází z něj však jen velmi volně; dcerka Addamsových Wednesday v něm ostatně tehdy byla ještě malá. Zůstává snad jen, že Wednesday si do Nevermoru bere rodinného domácího mazlíčka, totiž Věc, The Thing, rozumějte useknutou hýbající se mužskou ruku plnou jizev. Ta jí pomáhá v různých situacích, podobně jako pes, kočka nebo morčátko…

Nikdo jiný by Wednesday nemohl zaštítit než producent a režisér Tim Burton; známe jej jako duchovního otce geniální animované Mrtvé nevěsty, Střihorukého Edwarda, Alenky v říši divů, samozřejmě Karlíka a továrny na čokoládu, filmů Ed Wood, Velká ryba nebo Batman se vrací. Burton seriál udržuje v dokonale přesné míře stylizace – sice někdy nepříjemně drsné, ale, jak už to u jeho burtoneskních prací bývá, zároveň nesmírně lidské.

Netflixovská Wednesday stojí a padá na generačně přesném, ale zcela nevykalkulovaném a poctivém výkonu dvacetileté mexicko-americké herečky Jenny Ortega; v prosinci byla za svůj výkon nominována na Cenu Zlatý glóbus (vyhlášeny budou 10. ledna 2023). Její tanec na plese, jehož choreografii si pro Wednesday sama vymyslela, je momentálně hitem a zdrojem mnoha dalších trendů na TikToku, sama Jenna Ortega má ostatně na TikToku oficiální účet, těsně před Vánoci 2022 se 17.7 miliony sledujících.  

Zvláštní je, že renomovaní herci střední generace v seriálu zaostávají za těmi mladšími a méně zkušenými, jež se v burtonovském divnosvětě cítí jako doma. Matku Morticii hraje trošku šaržovitě (a téměř až jako by si to vůbec neužívala) Catherine Zeta-Jones, tatínka Gomeze pak portorický herec Luis Guzmán. Akademii Nevermore vede Morticiina spolužačka ze studií Larissa v podání britské, 191 centimetrů vysoké herečky Gwendoline Christie; ta je z dospělých herců nejvýraznější.

Wednesday Jenny Ortega pak tvoří zajímavou dvojici se svou spolubydlící v Nevermoru, dívkou Enid, kterou hraje dvacetiletá Američanka Emma Myersová. Ona dobrosrdečná, veselá a romantická Enid miluje – na rozdíl od Wednesday – duhové barvy, chodí pestře oblékaná a baví ji večírky. Jednou bude vlkodlačicí, ale zatím jí to moc nejde, ve svém vlkodlačím vývoji je dost pozadu: rodiče se jí proto snaží poslat na letní výcvikový tábor, kde by se naučila aspoň výt na Měsíc. To však Enid důrazně odmítá: chce se stát vlkodlačicí sama, až na to bude zralá. Snaží se být Wednesday dobrou kamarádkou, o což ale ona vůbec nestojí. Nebo stojí?

Ano, v Nevermoru se záměrně protíná klasický mainstreamový středoškolský svět s tím nadpřirozeným, v tom je seriál podobný Harrymu Potterovi: studují tam sice upíři, už zmiňovaní budoucí vlkodlaci, taky začínající Gorgony z řecké mytologie a v neposlední řadě dechberoucí sirény, zároveň se ale tihle divňáci do sebe normálně zamilovávají, pijí kafe, připravují se na ples, pomlouvají učitele, učí se na zkoušky a dělají stejné věci jako „normíci“, totiž jejich vrstevníci bez nadpřirozených schopností.

Zásadní, trochu zmatenou linkou je pak ve Wednesday příběh detektivní, který je poměrně drsný, a proto je seriál označen až pro děti od třinácti let: Wednesday totiž začne po příchodu do Nevermoru freneticky řešit řadu vražd v nedalekém městě Jericho a přilehlých lesích. Vrhá se do vyšetřování bezhlavě, ví, že tím vším musí stát nějaké monstrum, které někdo z lidí okolo Nevermoru řídí. Nějak jsou do toho (zřejmě) zamotáni i její rodiče, kteří kdysi na Nevermoru také studovali…

Na sociálních sítích se už teď diskutuje, kdy a zda bude druhá řada, oba seriáloví scenáristé a showrunneři, Brit Miles Millar a Američan Alfred Gough, potvrzují, že je pořád ještě co vyprávět. Netflix se k případnému pokračování zatím nevyjádřil, a spekuluje se, že by druhá řada mohla být k vidění koncem roku 2023. Nezbývá si než přát, ať Wednesday nepostihne osud některých dalších netflixovských seriálů, například Koruny, které mají natahovaných řad až příliš…

Letos si ale, s rodinou nebo sami, užijte ideální vánoční sledovačku.