Video placeholde
Pozadí událostí
Pozadí události
Pozadí události
Ukázka z krimi série Pozadí událostí
Ukázka z krimi série Pozadí událostí
11
Fotogalerie

Pozadí událostí: Kriminálka, kde o mrtvolu nejde. Hlavní je erotické dusno i střet „ambiciózních hus" s muži

Čtyřdílná minisérie Pozadí událostí režiséra Jana Hřebejka a scenáristů a pedagogů Petra Jarchovského a Michala Sýkory (první díl odvysílala ČT v neděli 11. září od 20:10), která se odehrává v romantických kulisách univerzitní Olomouce, si říká „krimiseriál“, ale klasická kriminálka to není. Je vtipná, ale komedie to není. Poučuje, ale na moralitu ne zas až tak moc. Její žánr je zkrátka mnohem modernější, pestřejší a zajímavější.

Jiří Havelka (Vojtěch Bohdanovský) a Petra Hřebíčková (Soňa Kostková) jsou sourozenci – čtyřicátníci a učitelé literatury na vysoké škole. Oba mají v rozkladu manželství (od něj v prvním díle odejde žena-výtvarnice, jí si manžel-cynik nevšímá), oba se starají o malé děti. Kromě své akademické kariéry navíc oba píšou: on úspěšné detektivky, ona pod pseudonymem vydává parodický erotický román-bestseller Pozadí událostí… 

Na školu v prvním díle přichází nová děkanka Alice Klusová (Jitka Čvančarová) a její „Sancho Panza“, rozumějte „proděkan pro vnitřní normy“ Petr Vančura. Klusová se neobratně, ale důsledně snaží zavádět nové pořádky: na mimořádném setkání akademické obce hlásá „přímost, vlídnost a pochopení“, což stávající pedagogové přijímají s úšklebky a trochou strachu.

Slabinou scénáře pak je, že postavě děkanky jako jediné hlavní postavě úplně chybí osobní příběh. Nikdy se nedozvíme, proč svůj program prosazuje tak drasticky a nešikovně. Snaží se o jasná pravidla chování mezi pedagogy a studenty, potírá zneužívání učitelské autority, zasazuje se o vymýcení sexistického chování, zavádí loajalitu, transparentnost… Ale celé je to tak trošku zkarikované, jako v grotesce, neb vůbec netušíme, proč tyhle zásadní věci prosazuje tak nestrategicky. 

Postav je v prvním díle víc než dost, ale bez problémů se v nich vyznáme: studentky mají starosti se zkoušením divadelního představení a jedna z nich, s rusými vlasy, jde pro radu za profesorem Bohdanovským… Těsně před premiérou Shakespeara ji pak ve školním sále najde spolužačka mrtvou. Ona detektivní linie je mimochodem napsána dokonale – až do konce čtvrtého dílu vás ani nenapadne, kdo je vrah.  

Autoři samotní považují Pozadí událostí za woodyallenovskou komedii ze současnosti, evokuje také minisérii HBO Sedmilhářky, která je podobně temně komediální. V Pozadí událostí také nebude jediným cílem najít viníka: důležitější jsou vztahy mezi lidmi v dusnu maloměsta, kde to pod utěrkami středostavovských domácností i univerzitními pracovními stoly vře a kde se úspěch rozhodně neodpouští. „Nesnesitelnou lehkostí univerzitního bytí“ pak Pozadí událostí připomíná britské satirické univerzitní romány.

Po prvním díle se může zdát, že i další ženské postavy jsou tu vykresleny jako ambiciózní husy, které sice chtějí něčeho dosáhnout, ale jen tím obtěžují a zdržují zavedený mužský svět, na jehož změnu nemají ani talent, ani pracovitost, ani schopnosti. To je případ Hany Bohdanovské, manželky hlavního hrdiny, kterou se zvláštním nostalgickým podtónem hraje slovenská písničkářka Katarzia; k minisérii složila hudbu i hlavní píseň Ticho.

Pozadí událostí se tak zdánlivě jeví jako machistická selanka proto, že některé postavy si svoje sny zkrátka prosadí až v dalších dílech. Tam se také jasně ukáže další kvalita minisérie, totiž úspěšná reflexe mezilidských vztahů na počátku třetího desetiletí 21. století. Za všechny je tu hlavní vyšetřovatelka vraždy Lída v suverénním podání Marthy Issové, jejíž kolega (Tomáš Bambušek) nese její šéfovskou pozici těžce, a navíc mu vadí, že je lesba…

Minisérie, za kterou stojí producenti-třicátníci Maja Hamplová a Matěj Chlupáček, má, jak už u Jana Hřebejka bývá, nenuceně přesné herecké obsazení, a tudíž i výjimečné herecké výkony (za všechny Jiří Havelka a Petra Hřebíčková); projekt navíc nabízí větší i menší příležitosti pro neokoukané tváře v rolích studentů, za všechny Sarah Haváčová, Kamila Trnková a Jessica Bechyňová (plus už etablovaní a přesní Vojtěch Vodochodský a Oskar Hes).

Šanci pochopit, co přesně a proč vlastně chtějí autoři říct o současném světě, máte v ČT každou neděli do 2. října na jedničce. Krátký souhrn pak najdete na videu týdeníku Seroš X.