Video placeholde
Ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci
Ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci
Ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci
Ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci
Ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci
14
Fotogalerie

Prsteny moci: Obrací se Tolkien v hrobě kvůli tmavému elfovi? Nový seriál stojí před palčivějšími otázkami

Seriálový Pán prstenů s podtitulem Prsteny moci dlouho před premiérou čechral očekávání, a to jak z důvodu velkolepých prohlášení společnosti Amazon, která utratila 250 milionů za práva a avizuje vyrobit pět řad s celkovou útratou snad miliardy dolarů, tak z důvodu prosté zvědavosti, o čem to celé vlastně bude, protože nejde o předělávku příběhu Froda a cesty Společenstva Středozemí.

Po prvních dvou epizodách je víc jasno, zdá se, že nakonec půjde tak trochu o remake, ale pouze prologu ze Společenstva prstenu, který osvětluje, jak byly vytvořeny Prsteny moci a jak elfové a lidé vytáhli proti zlu. Tahle kostra je obalena množstvím nových postav, včetně hobitů, trpaslíků, lidí, elfů, ze všech charakterů však nejvíc vyčnívá elfka Galadriel, jež tady rozhodně není tou étericky unikavou bytostí ztvárněnou Cate Blanchett v trilogii Petera Jacksona, ale spíš přímočaře neohroženou válečnicí, která se vydává stopovat Saurona.

Je docela příznačné, že seriálový Pán prstenů přichází ve stejnou dobu, jako spin-off Hry o trůny Rod draka, protože oba projekty v prvních epizodách tak trochu hledají důvod své existence, pokud za něj tedy nepřijmeme železná pravidla Hollywoodu, podle nichž je třeba slavné značky co nejvíce vytěžit, nebo že ve válkách streamovacích platforem musíte pořád přicházet s novým obsahem, aby vaši předplatitelé neutekli ke konkurenci.

Tady se zdá, že nás čeká postupné propojování několika bodů, postav a situací na epické mapě Středozemě, kde se podobně jako v Jacksonově Pánovi prstenů budou sbírat zprvu rozdílné a znesvářené síly na boj se zlem. Zatím z toho ale není cítit podobně průrazná vize, jakou měl novozélandský režisér, spíš jde o seriál, jenž má zasáhnout co nejvíce diváckých skupin, které by v ideálním případě v tomhle světě měli strávit co nejdéle času za každou cenu.

Internet už od prvních promo fotek řeší, zda zdejší elfové mohou mít tmavší barvu pleti a zda se kvůli tomu Tolkien neobrací v hrobě. K tomu asi stačí říct, že si nelze představit, že by současný Hollywood ve svém absolutním mainstreamu v obsazení nabídl něco jiného než diverzitu. Spíš by ale bylo lepší, kdyby zdejší postavy vzbuzovaly větší zájem, protože je to zatím poměrně nezajímavá stafáž, ať už má jakoukoliv barvu. Zatím jsme však viděli jen dvě epizody – třeba Prsteny moci nakonec umělohmotně působit nebudou.

Video placeholde
Trailer k seriálu Pán prstenů: Prsteny moci • Amazon Prime