Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.

Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli. Zdroj: Prima

Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.
Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.
Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.
Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.
Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře úplně cokoli.
7
Fotogalerie

Koktejl připitomělých frází a nesmyslných stereotypů, to je nový seriál Pálava na Primě

Někteří tvůrci domácích televizních seriálů zřejmě pořád předpokládají, že mnozí Češi jsou omezení prosťáčci, kterým lze předhodit jakoukoli pitomost. Alespoň tak to vypadá podle nového pseudokomediálního seriálu Pálava – život zalitý sluncem, který vysílá televize Prima. Sebrat dohromady tolik scenáristické prázdnoty, nevýrazných hereckých výkonů, klišé, frází a omletých stereotypů, je skutečně uměním. Třeba je to ale záměr – zaměřit se na publikum, které uspokojí jakákoli slátanina. 

Oblast Pálavy patří mezi velmi oblíbené turistické destinace České republiky. Proč toho nevyužít i pro televizní seriál? Jenže to by musel u toho někdo při přípravě alespoň trochu přemýšlet. Pálava však vypadá jako naprosto odfláknutá práce, kterou autoři sesmolili nad ránem, když se vraceli po dlouhém tahu z moravského vinného sklípku.

Skoro všechny dialogy jsou vypočitatelné, prosycené obrovskou porcí všech možných i nemožných klišé a frází. Nadhled a humor na natáčení na Pálavu vůbec nedorazily. Některé dialogy překonaly v týdnu, kdy byly premiérové díly vysílány (pondělí 29. srpna), jen bláboly Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně při schůzi o vyslovení nedůvěry vládě.

Nespokojený divák i Moravák

Hlavní postavy plácají podle chudičkého scénáře (Tomáš Vávra, Radovan Snítil, Jakub Roll, Petr Kolečko) cokoli. Herci tak působí jako bezdomovci, kteří se na Pálavu zatoulali. Režiséři (Jaroslav Fuit, Petr Kolečko, Petr Nikolaev) nechávají volný průchod bezradnosti. Ta se týká všech hlavních protagonistů, které hrají Pavla Dostálová, Denisa Nesvačilová, Michal Isteník, Jiří Panzner a Patrik Děrgel.

Ubíjející jsou i nesmyslné stereotypy, s kterými se v seriálu Pálava pracuje. Například tisíckrát opakovaná hloupost, že pitomí Pražáci přece na rozdíl od chytrých Moraváků nerozumějí vínu, a proto je mohou ve sklípku „ojebat“ a dát jim pít cokoli. Opak je dávno pravdou. Od revoluce, kdy se otevřely hranice a kdy se k nám vozí vína z celého světa, Pražáci (a jakýkoli člověk z celé republiky, který má zájem) znají dobré víno stejně dobře, ne-li lépe než Moraváci.

Také pochybuji, že místní obyvatelé na Pálavě jsou rádi, že jsou prezentováni jako sice hodní, bodří, ale myšlenkově poněkud zpomalení strejcové. Alespoň tak je hrají Bolek Polívka, Miroslav Táborský či Tomáš Matonoha. Podle Břeclavského Deníku „místním také vadí nepřirozené nářečí, které podle nich Jihomoravany zesměšňuje“. Dalším stereotypem je, že policajt musí být prostě blbec. Tak je blbcem i v Pálavě.

Co je tedy vlastně ambicí seriálu Pálava? Legrace to není, protože ta se zde nevyskytuje, místo toho přepadá diváka nuda a prázdnota. Že by touha po vysoké sledovanosti? To také těžko. První díl vidělo 852 tisíc lidí, druhý (následoval ihned ve stejný den) už jen 612 tisíc diváků. Jenže od pondělí 5. září jde Pálava v hlavním vysílacím čase proti nové sérii velmi populárního detektivního seriálu Případy 1. oddělení na České televizi. To může znamenat i konec zájmu o Pálavu. Nebylo by se čemu divit, protože se jedná o hloupou taškařici. I když další kandidát na „televizní trapas roku“ se také objeví na obrazovkách 5. září – na TV Barrandov zahajuje reality show Agáta Jaromíra Soukupa. Uvidíme, zda Agáta Hanychová dokáže překonat i Pálavu. Vlohy pro to rozhodně má…