Video placeholde

Strach a převozník Bergman: Kde se vzala jeho láska k vodě a lodím? A proč obnovil svatojánské NAVALIS?

Zdeněk Bergman má na vizitce jako povolání napsáno převozník pražský. Už 30 let provozuje firmu Pražské Benátky, která u Karlova mostu pořádá vyhlídkové plavby. Kromě toho stojí i za pravidelnými pražskými akcemi: vajíčkobraním, oslavami položení základního kamene Karlova mostu, Svatomartinským pochodem nebo nadcházejícími svatojánskými NAVALIS, které letos začínají v sobotu 13. května, přičemž hlavní část programu se uskuteční v pondělí 15. května.

Jak se vlastně k vodní tmatice ve svém životě dostal? „Od doby, co jsem pobral vědomí, myslel jsem na krásné lodě a vodu,“ říká rodák z Karlových Varů. V jejich blízkosti se totiž nachází i obec Velký Rybník, kde strávil dětství a kde se svým dědou začal jezdit na pramici a rybařit.

Později po studiích v Praze za podpory své babičky a také díky svému prvnímu kapitálu, který vydělal na brigádě sběru jablek v severní Itálii založil firmu. Kromě plaveb provozuje i Muzeum Karlova mostu, kde se nachází například největší kopie stavby gotického mostu na světě.

Co všechno musel Zdeněk Bergman své profesi obětovat? Jakou loď objevil doslova zázrakem, později ji koupil a dovezl do Prahy? A proč si myslí, že mu rada města Prahy chtěla vypovědět všechny nájemní smlouvy? To všechno se dozvíte v rozhovoru Se Strachem na kafe…