Video placeholde
Jiří Bartoška v pořadu Se Strachem Nacafe
Jiří Bartoška v pořadu Se Strachem Nacafe
Jiří Bartoška v pořadu Se Strachem Nacafe
Jiří Bartoška v pořadu Se Strachem Nacafe
Jiří Bartoška v pořadu Se Strachem Nacafe
6
Fotogalerie

Strach a Bartoška: Proč nesměl Anděl Páně do kin v Polsku a kdo bude hrát pánaboha ve třetím dílu?

Cigaretový kouř, dobrá káva a veselá konverzace. To jsou tři atributy, které vystihují rozhovor režiséra Jiřího Stracha s legendárním českým hercem Jiřím Bartoškou. V prvním dílu nového pořadu Reflexu s názvem Se Strachem Nacafe zjistíte, jak Jiří Bartoška v Moskvě vyhádal Karlovým Varům slavný festival, čím se Madeleine Albrightová přimluvila u Roberta Redforda a kdo si zahraje pánaboha ve třetím dílu Anděla Páně. Podívejte se na video v úvodu článku.

„Hvězdy do Varů nám sháněl Miloš Forman, ten nám strašně pomohl. Festival byl v šedesátých letech slavný díky Chytilové, Šormovi a dalším, ale my jsme potřebovali pomoc. A Miloš prostě vzal telefon a zavolal Michaelu Douglasovi. Ten zrovna lyžoval někde v horách na chatě a Forman mu povídá: Hele, mám kamaráda Bartošku. Dělá festival. Přijedeš? Super, tady ho máš a domluvte se. To samé Madeleine Albrightová, ta zase uháněla Redforda,“ vzpomíná na začátky Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech jeho prezident Jiří Bartoška.

Probírala se i politická korektnost nebo kádrování některých sponzorů festivalu ze strany herců. „Já si do toho nenechám mluvit. Kdyby sis do toho totiž nechal takhle mluvit, tak to můžeš rovnou zabalit. Když tehdy herci podepisovali petici proti Zbrojovce, tak jsme to nijak nekomentovali. A stejně když někdo kritizuje, že dáváme cenu Otakaru Vávrovi nebo Johnymu Deppovi. Jsou to kapacity ve svém oboru,“ popisuje Jiří Bartoška.

Kdo je jeho vysněným hostem na karlovarském filmovém festivalu? Kdo byl nepřátelský a kdo by se naopak na festivalu pro fanoušky rozkrájel? Proč se Anděl Páně nedostal do kin v Polsku? A co si Bartoška se Strachem myslí o genderových a rasových kvótách pro filmy? Nejen to zjistíte v pořadu Se Strachem Nacafe.

Se Strachem Nacafe je autorský pořad Reflexu, kde najdete nevšední rozhovory se známými a pozoruhodnými osobnostmi. Moderátorem pořadu je úspěšný český režisér Jiří Strach, který jednou týdně zpovídá svého hosta ve své „domovské“ kavárně na pražské Letné.