Libor Kutěj, ředitel Ústavu zpravodajských studií Univerzity obrany v Brně

Libor Kutěj, ředitel Ústavu zpravodajských studií Univerzity obrany v Brně Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Zpravodajec Libor Kutěj: Největší hrozby jsou Rusko, nelegální migrace a umně vyrobené dezinformace

Plukovník Libor Kutěj zná české zpravodajské služby jako málokdo. Byl důstojníkem služby a byl pověřený různými úkoly, a to i v zahraničí. V letech 2007‒2009 byl zástupcem ředitele Vojenského zpravodajství a dnes je ředitelem Ústavu zpravodajských studií na Univerzitě obrany v Brně. Působil také jako diplomat v Izraeli a Jordánsku. „Obávám se, že za dobu, co v Evropě díky bohu nebyl velký konflikt, se změnila naše mentalita. Nejsme ochotni si některé hrozby připustit,“ říká v rozhovoru pro nové vydání Reflex v reakci na to, co dnes reálně hrozí České republice. Jaké jsou podle něj konkrétně ty hrozby?

„Příkladem vážné hrozby pro Evropu je nelegální migrace. To není žádná nová hrozba, ta je velká a trvá mnoho let. Jen jsme si to dlouho nechtěli připustit. Vůbec se tomu nepřizpůsoboval systém bezpečnostní, sociální ani infrastrukturní… Přitom masová nelegální migrace představuje pro některé země s velkým počtem uprchlíků hrozbu vzniku sociální nestability. Mezi nelegálními migranty je i velké, a skutečně velké, to dokládají zjištění zpravodajských služeb, množství infiltrovaných lidí, kteří potencionálně mohou spáchat teroristický čin. V západní Evropě se to už projevuje,“ varuje Libor Kutěj.

Podle něj je velkou hrozbou pro Česko i agresivní imperialistická politika Ruska, která se nemusí zastavit na Ukrajině. „O Rusku jako velmi vážné bezpečnostní hrozbě začala česká veřejnost více hovořit až po okupaci Krymu v roce 2014, ale nebylo to dostatečné. To se změnilo po zahájení ruské agrese na Ukrajině v roce 2022. Ovšem pořád podobné hrozby někteří lidé podceňují a zpochybňují,“ říká v rozhovoru pro Reflex Libor Kutěj.

A jak podle Libora Kutěje poznat tolik rozebírané dezinformace? To podle něj může být obtížné. „Dezinformace se dnes vytvářejí tak, že třeba 95 procent z nějaké produkce je pravda a do toho celku jsou nastrčeny lži… Podstrčeným informacím, protože módní slovo dezinformace nemusí být ze zpravodajského hlediska úplně přesné, jste se v minulosti, kdy jsme nebyli zaplaveni takovým množstvím informací, měli více času věnovat a ověřovat je. Dnes je to daleko obtížnější. To má bohužel za následek chaos ve veřejném prostoru, protože každý den se objeví něco nového, a než to stihnete ověřit, přijde něco jiného,“ vysvětluje plukovník Kutěj. „Cílem tohoto snažení je polarizace veřejného mínění, rozdělování společnosti. To provádějí Rusko, Čína i další země. Může se konkrétně v našem případě jednat o snahu na snížení důvěry v NATO, Evropskou unii, ovlivňují se tím i volby,“ dodává.

Jaké další hrozby se u nás objevují? Jak je řešíme? A hrozí Evropě jaderná válka s Ruskem? I na tyto otázky odpovídá zpravodajec Libor Kutěj ve velkém rozhovoru v novém vydání Reflexu >>>

Reflex 16/2024