Video placeholde

Spor o Problém tří těles: Zbastlil Netflix banální kýč nebo citlivě adaptoval geniální knihu?

Problém tří těles je literární fenomén, který se dočkal i filmové adaptace. Stejnojmenný seriál se na streamovací platformě Netflix pohybuje mezi nejsledovanějšími pořady již několik týdnů. A jak to tak bývá, najde si své fanoušky i kritiky. S kulturním publicistou Janem Škodou jsme se podívali na to, co se nám na něm líbí a co se nepovedlo.

S filmovými adaptacemi slavných literárních kousků to bývá složité. Málokdy se podaří zavděčit fanouškům originálu. Jenže u Problému tří těles to zatím vypadá, že tato debata půjde opačným směrem. Při psaní scénáře totiž tvůrci předvedli maximum možného. Výtky se samozřejmě najdou směrem ke zjednodušení příběhu i pozměnění charakteru postav. Jenže to, co funguje v knize, nemusí nutně obstát na televizní obrazovce, a tak bývají komentáře směrem k tomuto shovívavé. Srovnání s originálem nevychází špatně.

Problematické začíná být zpracovaní seriálu jako takového. Samostatnou kapitolou je kvalita po technické stránce. Při rozpočtu dvacet milionů dolarů na epizodu by se čekalo, že dostaneme velkolepou podívanou. Navíc literární předloha to sama o sobě silně vyžaduje. Tady rozhodně shovívaví být nemůžeme.

Co by měli v Netflixu zlepšit, aby další série dostály věhlasu své literární předlohy? A je správné mluvit o mimozemšťanech, aniž by se divákovi ukázali? Dozvíte se ve videu. A pozor! Obsahuje spoilery!!!