Video placeholde
Ze seriálu Problém tří těles
Ze seriálu Problém tří těles
Ze seriálu Problém tří těles
Ze seriálu Problém tří těles
Ze seriálu Problém tří těles
10
Fotogalerie

Problém tří těles: Když se vás tíseň z vesmíru dotkne přes obrazovku aneb Výborné zpracování geniální knihy

Je už takovým zavedeným klišé před filmovými zpracováními populárních knih varovat. Ortodoxní fanoušci knižní předlohy zpravidla nemají pro adaptace pochopení, vyčítají zkratky, překroucení nebo se prostě nedokážou přenést přes to, že si filmaři reálie příběhu představují jinak než oni. Zfilmování, která potěší i fanoušky předlohy skutečně najdeme poskrovnu a série Problém tří těles podle stejnojmenné knihy čínského autora Liou Cch’-sin mezi ně bezesporu patří.

Problém tří těles, respektive knižní série o třech svazcích Vzpomínka na zemi, kterou tato kniha otevírá, patří mezi to nejlepší, co na poli sci-fi literatury vzniklo za poslední dekády. Řadí se do žánru tzv. hard sci-fi a pro někoho, kdo nechápe alespoň základní principy vesmíru, to může být někdy trochu složitější čtení, protože vlastností tohoto žánru je vědecká akurátnost a ta někdy vyžaduje komplikovanější pohled. Na tomto základě pak staví fascinující příběh plný velkých myšlenek, zabývající se samou ontologickou podstatou života a zároveň i jeho fatální křehkostí. Nenadálá hrozba zničující mimozemské invaze staví lidstvo i konkrétní postavy před výzvy, které testují naši vůli k přežití, soudržnosti a schopnosti improvizovat proti mnohem mocnějšímu soupeři. Pohybujeme se tu na zemi i ve vesmíru, v mnoha dějinných obdobích i budoucnosti. Děj se odehrává v realitě, v představách i v prostředí virtuálních her. Důležité jsou tu náznaky, filozofický přesah a to všechno je zabaleno do strhujícího dramatu s detektivními prvky. Že je to tvrdý oříšek ke zfilmování, bylo jasné od začátku, každý, kdo byl knihou oslněn, po něm ale minimálně potajmu toužil.

Elegantní zkratka

Převést na smysluplný seriál to, co se autorovi perfektně daří popsat na téměř dvou tisících stránek knižní série, je samo o sobě scenáristická výzva. Nicméně tady se to podařilo poměrně elegantně. Na první pohled si každý, kdo zná předlohu, všimne, že nelícují postavy a časová souslednost děje. Je to ale naprosto ku prospěchu věci, protože to, co funguje na papíře, ani zdaleka nemusí fungovat tak dobře na obrazovce. Autoři televizní adaptace přiměli postavy více reagovat a přidali jim i nějaké osobní charakteristiky, na které byl autor předlohy skoupý, ale které umožňují ději naskočit na seriálovou dynamiku, která vás přiměje pouštět si díly jeden za druhým. Neurotického diváka potěší, že Netflix vydal celou sérii najednou a netrápí nás čekáním.

Nešlo se ubránit ani zjednodušením vědeckých vysvětlivek, kterými si autor pomáhal při obsáhlých popisech. Jednak by seriálu zabily spád a značně zúžily diváckou skupinu, pak ale také nejsou vůbec potřeba. Tady se nahrazují velkolepou vizuální podívanou. Zkrátka jazyk filmového vyprávění je od toho literárního odlišný a naplno si užívá své výhody. Nakonec to není na škodu, protože ačkoliv si vypravěčské prostředky originálu vědou pomáhají, poselství samotné nakonec nijak vědecké není. Dá se vysvětlit i velmi po lopatě a to se seriálu daří. Na závažnosti se nic nemění, něco, k čemu čtenář dochází po rozvaze, se ho tu dotýká pocitově.

Jestliže filmaři v mnoha ohledech vsadili na velkolepé vizuální efekty, jeden z principů knihy nechali nedotčený, a sice že když se bavíme o mimozemšťanech, nikdy je neuvidíme. Podle mimozemšťanů samotných je to pro naše dobro a já s nimi souhlasím. Pro někoho, kdo nezná literární předlohu, může casting seriálu působit jako další z netflixovských pokusů o genderovou a rasovou vyváženost za každou cenu. Ačkoliv to u některých jiných kousků z jejich produkce může být, tady je pestré složení postav na místě, už v knize tomu tak je.

Celkově lze seriálovou podobu Problému tří těles hodnotit pozitivně. Oproti knižní předloze něco vynechává, zároveň ale velkoryse přidává. Těm, kdo četli originál, je jasné, že se všechno teprve rozjíždí. Ve filmovém zpracování, stejně jako u originálu bude klíčový druhý díl. Pokud si zachová dosavadní kvalitu, bude to výjimečný počin, který snese srovnání s klasiky svého žánru. Těšte se na pokračování, a kdo se už teď nemůžete dočkat, přečtěte si knihu. Na rozdíl od jiných titulů při porovnání s filmovým zpracováním tady nemůžete ztratit, ale jenom získat.