Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
5
Fotogalerie

Alexandr Vondra: Czexit? Ne! To není náš zájem, šeredně bychom na něj doplatili, strašně bychom zchudli

Přestože je místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra (62) častým kritikem mnoha věcí, které se odehrávají v Evropské unii, vystoupení z EU, tedy takzvaný Czexit, odmítá. „Šeredně bychom na něj doplatili. Životní úroveň by dramaticky poklesla, strašně bychom zchudli. Ani rozpad Evropské unie není v našem zájmu. Přišli bychom o čtyři základní svobody – volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ vysvětluje Vondra, který je lídrem kandidátky koalice Spolu v červnových volbách do Evropského parlamentu, v rozhovoru pro nové vydání Reflexu.

„Vystoupit z Evropské unie pro nás není alternativa, nejsme izolovaný ostrov, jsme země ve středu Evropy, země systémově proexportně nastavená. Velkou část toho, co u nás vyrobíme a vymyslíme, musíme prodat v zahraničí, domácí trh na to nestačí. Kdyby byl pro nás evropský trh omezenější, třeba novými cly, tak bychom to těžko zvládli. Neměli bychom podle mě šanci. Podívejme se na některé problémy Velké Británie po brexitu, a pro nás by to bylo daleko horší.“

Současně je Vondra ale proti hlubší politické integraci Evropy. „Jsem proti integraci směrem k federaci. To chtěl kdysi Miloš Zeman. A nesrovnávejme to se Spojenými státy, my nemáme jednotný jazyk, my nemáme všichni společnou měnu, my jsme pestrý kontinent s mnoha národy a státy. Nedá se to zglajchšaltovat. Pokud to budeme dělat, budou růst odstředivé tendence a některé členské státy se už do evropského saka, které jim chce někdo ušít, nevejdou. Mohou pak mít tendenci odcházet a britský brexit je v tomto nepochybně varováním,“ tvrdí Vondra.

Alexandr Vondra se pak velmi kriticky staví k tomu, jak se některé politické strany, ale i europoslanci chovají při obhajobě českých národních zájmů. „Často jsou to hrdinové poslední vteřiny, protože máme za chvíli eurovolby. Budou se prsit, že něco nechtějí vůbec, že ta a ta norma je zbytečná atd. Ale neudělali nic proto, aby se to změnilo. To je letitý problém Andreje Babiše a hnutí ANO, doma říkají něco jiného a jinak se chovají v Bruselu. Tam jsou konformní a tady se tváří jako hrdinové, kteří všechno vetují. Nic takového se ovšem neděje, protože na to nemají ani sílu, ani schopnosti. Ukazují janusovskou, tedy dvojí tvář. Před Macronem poklekávali a doma říkali něco jiného,“ upozorňuje Vondra.

Velký rozhovor s europoslancem Alexandrem Vondrou o tom, jak postupovat v Bruselu, jak zachránit evropský automobilový průmysl i o tom, jaká je česká politika, si přečtěte v novém vydání Reflexu >>>

Reflex 13/2024