Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Europoslanec Alexandr Vondra v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT (10.3.2024)
Alexandr Vondra
Alexander Vondra, Poslanec Evropského parlamentu
Alexander Vondra, Poslanec Evropského parlamentu
Alexander Vondra, Poslanec Evropského parlamentu
8
Fotogalerie

Vondra: Rychlý a nepromyšlený Green deal podkope prosperitu Evropy, může nás to uvrhnout do nicotnosti

„Proboha, pokud chceme něco zlepšit, tak se to nemůže totálně ekonomicky obrátit proti lidem. To by bylo nebezpečné a mohlo by to mít vážné politické a společenské důsledky,“ říká k příliš rychlému a nepromyšlenému prosazení takzvaného Green dealu v rozhovoru pro Reflex jeden z nejbarvitějších českých europoslanců Alexandr Vondra (62). Ten bude v červnových volbách jako lídr kandidátky koalice SPOLU obhajovat svůj mandát.

Alexandr Vondra si totiž myslí, že „Green deal není jen o zachraňování planety, ale i o zásadním přerozdělování vlivu, bohatství a moci v Evropě i ve světě“. A v tomto případě by mohla Evropská unie v soupeření s Čínou, vitálními zeměmi Asie i Amerikou tahat nakonec za kratší konec. „Já jako konzervativec jsem pro to, abychom naši zemi i planetu předali dalším generacím v lepším stavu, než jsme ji přebrali. Dělejme to ovšem v souladu s elementárními ekonomickými možnostmi, musí to být sociálně únosné. Pokud tomu tak nebude, tak nejenom že nezachráníme planetu, ale ještě podkopeme demokratické základy státu,“ říká Vondra.

Prosazování „zelených cílů“ na úkor hospodářské prosperity považuje Vondra za špatnou politiku. K tomu v rozhovoru pro nové vydání Reflexu říká: „Nemůžeme se obětovat ve vyšším zájmu, když to nepřinese žádné vykoupení. Lidi jsou ochotni se něčeho vzdát, ale jen tehdy, když za to dostanou něco jiného. Druhou věcí je, že my v Evropě produkujeme osm procent celosvětového množství CO2 a pořád to klesá. Ale ani když se rozkrájíme, tak nevyřešíme bez Číny nebo Indie globální problém, protože tyto země nerespektují pravidla hry. Tím můžeme z Evropy vytvořit nekonkurenceschopné území. Konkrétní příklad, jenž se nás týká – my svážeme naše automobilky a spotřebitele nejrůznějšími regulacemi, omezeními, zákazy a příkazy, a tím otevřeme Číně dokořán náš automobilový trh. To je přece absurdní.“

Velký rozhovor s europoslancem Alexandrem Vondrou o Green dealu, postupu proti Andreji Babišovi i o tom, proč se nechal pokřtít, si přečtěte ve čtvrtek 28. března v novém vydání Reflexu.

Reflex 13/2024