Video placeholde

Buchert: Petr Kolář „stvořil“ Petra Pavla, bez něj by nebyl prezident. Nejde mu o peníze, ale o vliv a moc

Je to rok od inaugurace Petra Pavla do prezidentského úřadu. Za tu dobu už se dá nějak hodnotit a je to celkem takový prezident, jakého jsme si představovali. Jeho výkon funkce není ničím výjimečný, a tak nevzbuzuje příliš otázek. Na co se veřejnost začíná ptát, je okolí prezidenta. Proč došlo na Hradě k personální rošádě? Jakou roli hraje přítel po boku Petr Kolář? I o tom si povídáme s Viliamem Buchertem, který s Kolářem pořídil pro Reflex velký rozhovor.

Jak už stojí v titulku, bez Petra Koláře by se Petr Pavel pravděpodobně nikdy nestal prezidentem. A možná by o tom ani reálně neuvažoval. Už několik let před zahájením prezidentské kampaně Kolář s Pavlem objížděl republiku a budoval jeho značku. Jeho role v kampani a především pak v zajišťování sponzorů byla značná. A co z toho? Jednoznačně vliv na Hradě a moc. Tato pozice se začala nedávno otřásat při střetu s další postavou z prezidentova okolí, a sice dnes již bývalou kancléřkou Janou Vohralíkovou. Její odchod nebyl jedinou personální změnou na Hradě, během prvního roku odešla řada dalších členů původního týmu.

Jak se naplnily kampaňové sliby Petra Pavla? Jaké závěry přinesl audit hospodaření předchozí hradní garnitury? A bude Petr Pavel kandidovat i podruhé? Dozvíte se ve videu.