Video placeholde

Buchert: Fiala se snaží, ale není to vidět. ODS chybí lídři, ve volbách to slízne za celou vládu

ODS je neodmyslitelně spjatá s českou porevoluční politikou. Provedla zemi ekonomickou a společenskou transformací devadesátých let, dosahovala úžasných volebních výsledků, měla premiéry i prezidenta. Jaká je její pozice dnes? Jak se strana vyvinula a jak to s ní bude do budoucna? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert.

Současná vláda má u veřejnosti mizivou podporu. Sice vládne ve velké koalici, jenže největší část účtu bude u voleb platit právě ODS a její předseda Petr Fiala. Strana prošla v minulosti mnoha záchvěvy a několikrát se spekulovalo o jejím možném konci. Zároveň je to strana, která na rozdíl od některých jiných představuje více různorodých názorových proudů a dokáže s nimi někdy hůře, někdy lépe pracovat.

Vysoká politika často stojí na výrazných osobnostech, tím je Petr Fiala poněkud výjimečný, alespoň v porovnání s jinými premiéry. Je ale svým způsobem dokladem jisté personální krize ve své straně. ODS evidentně chybějí charismatičtí lídři, a to na všech úrovních republikové politiky.

Kdo vládne v ODS? Měli by nadále kandidovat v koalici SPOLU? Jak se bude strana vyvíjet do budoucna a kdo má šanci ji znovu vytáhnout na vrchol? Dozvíte se ve videu.

V novém Reflexu najdete velký rozhovor s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou >>>

Reflex 9/2024