Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na veletrhu Země živitelka (26. 8. 2021)

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na veletrhu Země živitelka (26. 8. 2021) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)
Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)
Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pořadu Partie na CNN Prima News (5.12.2021)
Otázky Václava Moravce: Šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) (18.2.2024)
Otázky Václava Moravce: Martin Kuba (ODS), Klára Dostálová (ANO) a Ivan Bartoš (Piráti) (18.2.2024)
5
Fotogalerie

Hejtman Martin Kuba: Volání a výzvy slyším, ale nechci být ani premiérem, ani předsedou ODS

Část veřejnosti, někteří voliči koalice Spolu, ale dokonce i vůdce opozice Andrej Babiš říkají, že premiér Petr Fiala je neschopný a že lepším předsedou vlády by byl jihočeský hejtman Martin Kuba, jedna z nejvýraznějších postav ODS. Kuba v rozhovoru pro nové vydání Reflexu sice říká, že o těchto výzvách ví, že s ním o tom i kdekdo mluví, ale jeho odpověď je jasná – nechce být ani premiérem, ani předsedou ODS. Proč?

Jihočeský hejtman Martin Kuba na volání, že právě on by byl lepším premiérem než Petr Fiala, odpovídá jednoznačně: „Nechci být premiérem. Slíbil jsem Jihočechům, že se budu starat o náš kraj, a já sliby plním. Narodil jsem se tady, patřím sem, mám tady rodinu, mám malého syna a nechci přijít o čas trávený s ním. Budu zodpovědně řídit kraj, budu dál makat na tom, aby to fungovalo. Premiér prostě ne,“ říká Kuba v novém vydání Reflexu. Přitom ale dodává, že vytvořená vládní pětikoalice je kvůli velmi rozdílným názorům „pytel blech“, že role Fialy je nesmírně nevděčná a že to může mít i dopady na volební výsledky ODS. „Na některé věci se dívám jinak než Petr Fiala, ale s velkým respektem mu přiznávám, že celou energii věnuje tomu, aby udržel vládu pohromadě. Jenže když vládě důvěřuje jen 17 procent lidí, tak je vidět, že to není ideální koalice. A riziko, že Petr Fiala jako premiér a potažmo pak i ODS ve volbách ponesou hlavní vinu za problémy, které dělají ostatní koaliční partneři, je velké,“ vysvětluje Kuba.

Ten nechce být ale ani předsedou ODS. Ostatně Martin Kuba už byl ve složitých časech po pádu vlády Petra Nečase v roce 2013 úřadujícím předsedou občanských demokratů. „Nechci být ani předsedou ODS. Máme premiéra, který dal dohromady koalici Spolu a ODS dovedl do vlády. Vládní mise běží a v takové chvíli se to nemá měnit. Teď ani nevidím žádného konkurenta, který by se chtěl stavět proti Petru Fialovi. A já to v žádném případě nejsem,“ dodává Kuba. Současně připouští, že samotná ODS může Fialu takzvaně smáznout, pokud přijdou neúspěšné volby. „Tak to bude, pokud prohrajeme. Ale to k politice patří. To samé platí i pro mě – jestli letos na podzim budou mít Jihočeši pocit, že řídíme kraj dobře, tak nám možná opět dají možnost vládnout. Pokud nebudou, prohrajeme. A to může mít dopady i na mě.“

Velký rozhovor s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou si můžete přečíst v novém vydání Reflexu >>>

Reflex 9/2024