Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR

Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Zdroj: Petr Lundák / MFDNES + LN / Profimedia

Martin Kuba má korektní vztahy s Petrem Fialou, ale myslí si, že premiér by měl jinak komunikovat
V České republice i v Evropě přitom platí pohádka, ve které téměř vždy vystupuje zlý, ošklivý a hloupý politik a hodný a nezaujatý úředník. To je naprostý nesmysl.
2
Fotogalerie

Martin Kuba: Vláda je pytel blech. Je velké riziko, že Fiala ponese hlavní vinu za problémy koaličních partnerů

Jeden z nejvýraznějších českých politiků, jihočeský hejtman Martin Kuba (50), přitahuje pozornost svými někdy ostrými vyjádřeními, která jsou namířena i na části vládní pětikoalice, přestože jeho ODS je jejím členem. Kubovo politické poselství je totiž založeno na tom, že by se mělo méně politicky hokynařit a více řešit reálné problémy lidí. O tom jsme si povídali v rozhovoru pro Reflex, ale ptali jsme se také na to, zda by chtěl být někdy premiérem a jaká je jeho vize života v Jihočeském kraji.

Pane hejtmane, ­nedávno jste tvrdě kritizoval ministra školství Mikuláše Beka, o kterém jste řekl, že je politický neumětel. Ten je z hnutí STAN, což je na celostátní úrovni koaliční partner vaší ODS. Může ale dobře fungovat koalice složená z pěti velmi různorodých stran? A šlo po sněmovních volbách složit koalici jinak?

To je věc, o které mluvím otevřeně a dlouho. Zejména proto, že pětikoalice vznikla na jednom jediném základu – odstranit z politiky Andreje Babiše a zabránit, aby se opakovala vláda hnutí ANO. Což mimochodem ukazuje, že když se v politice objeví tak nestandardní fenomén, jako je Babiš, naruší se celý systém, který by měl být primárně založen na tom, kdo bude spravovat zemi lépe nebo hůře. Ale v posledních letech se hraje o to, zda tam ten člověk bude, nebo nebude.

Takže byl vznik současné vládní koalice chyba?

Ono tenkrát nebylo moc variant a Petr Fiala zvolil jedinou možnou strategii, tedy vznik koalice Spolu, aby mohla vůbec složit vládu. Všem, kteří ale znají politiku, muselo být jasné, že genetická výbava pěti vládních stran je natolik odlišná, že to nemůže být jednoduché. Když jsem viděl nadšení po volbách v roce 2021, říkal jsem všem: Nejsem si jistý, zda z toho budete nadšeni i za tři roky. Navíc v kabinetu se sešli nejenom lidé s velmi rozdílnými ideologickými pohledy na svět, ale také lidé s velmi rozdílnými schopnostmi vládnout. Kdyby tady nebyl Andrej Babiš, oligarcha s tak nešťastnou výbavou, česká politika by se řešila úplně jinak a současné vládní strany by možná kandidovaly proti sobě.

Největším tmelem vlády je premiér Fiala. To by se ale ODS nakonec nemuselo v dalších volbách vyplatit. Co si o tom ­myslíte?

Pro Petra Fialu je to opravdu velmi nevděčná role a je těžké tu koalici ukočírovat. Je to pytel blech, ve kterém mají jednotlivé strany a hnutí vlastní velké problémy. Například lidovci mají dlouho velmi nízké preference. Vláda musí velkou část své energie vynakládat na to, aby koalice vůbec držela pohromadě. Pak nezbývá síla a energie, a ta možná u některých ministrů vůbec není, na to, aby vláda doručila pozitivní zprávy lidem a vytvářela tím v nich pocit, že dobře vládne a dobře řídí stát. Pokud se to vládě nepodaří změnit, tak se za rok a půl může stát, že to opět předá do rukou Andreje Babiše.

Jak u toho hodnotíte samotného Petra Fialu?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!