Vladimir 518 - rapper, výtvarník i odborník na městskou problematiku

Vladimir 518 - rapper, výtvarník i odborník na městskou problematiku Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Prosadit v dnešní době kreativní projekt, který v sobě má i výtvarný přesah, je poměrně těžké. To dokáží jen nejsilnější osobnosti.
Na vernisáži výstavy Cargo. Trans. Logic. v Kině Vzlet, kde Vladimir 518 představil projekt zpracovávající jeho pěší cestu z Prahy do Brna podél dálnice D1 (únor 2023). Vpravo na křtu monografické publikace Architektura 58–89 v CAMP Praha (březen 2022).
Na vernisáži výstavy Cargo. Trans. Logic. v Kině Vzlet, kde Vladimir 518 představil projekt zpracovávající jeho pěší cestu z Prahy do Brna podél dálnice D1 (únor 2023). Vpravo na křtu monografické publikace Architektura 58–89 v CAMP Praha (březen 2022).
Před vlastní interiérovou malbou na stěnu z betonových dlaždic  v dokončovaném domě generačního souputníka, architekta Miroslava Vavřiny
4
Fotogalerie

Vladimir 518: Před rokem 1989 v Československu vzniklo mnoho kreativních staveb

Je vyhledávaným odborníkem na kulturní provoz a městskou problematiku: jako výtvarník a bývalý graffiťák označuje svůj vztah k zachování některých zásadních staveb socialistické architektury za aktivismus. Tvrdí, že zásadní je pro něj vztah jedince k městu a jedince ke společnosti. Ale také, že si úplně není jistý, kým přesně je. Vladimir 518 (45), čtvrt století člen hiphopové kapely Peneři strýčka Homeboye (PSH), přitom v roce 2006 založil zásadní, dnes už rozpuštěné nakladatelství BiggBoss, kde vyšly například hitová trilogie Kmeny nebo dvojkniha o velkých příbězích československých socialistických staveb Architektura 58–89; oba opusy se staly podkladem k výstavám i ceněným televizním sériím.

Neříkejte mi, že nevíte, jak sám tvrdíte, kým jste?

V podstatě ano, nevím to. Samozřejmě že vám mohu odpovědět: jsem hudebník, výtvarník, knižní editor, nakladatel, ale to všechno jsou pro mě hodně svazující koncepty a svým způsobem dočasné konstrukce. Ale dobře, především se vnímám jako tvůrce, i když to je zase jen další škatule. Ale nejde mi jen o sebedefinici v rámci tvorby, mám spíše na mysli problematičnost obrazu, který si o sobě člověk maluje.

Také jste autodidakt.

A taky jsem bílej kluk z průměrný rodiny, narozený v komunismu – a takhle můžeme pokračovat dál…

… a umělecký kovář, což je jediné, co jste vystudoval, že?

Ale to se mnou už nemá nic společného, to už jsem třeba více správce baráku. Rodiče mě tehdy šoupli na střední uměleckou školu, kde vedle zlatníků a uměleckých truhlářů byli i umělečtí kováři. Nic mi to neříkalo, ale je pravda, že pár osobností, se kterýma se vídám dodnes, jsem tam potkal. A asi bylo fajn, že jsem byl na škole s výrazným akcentem na výtvarné vyjadřování, že tam byly dějiny umění. Což je asi jediné, co mě tam zajímalo. Po maturitě jsem potřeboval ovšem už jen a pouze svobodu.

To kvůli pocitu svobody jste se koncem roku 2021 rozhodl k řízené likvidaci úspěšného labelu a nakladatelství BiggBoss?

Jedno z nejkrásnějších životních rozhodnutí! Konečnost mě neskutečně fascinuje, inzerování nekonečnosti je šíleně svazující. A naopak osvobozující je, když od začátku víte, že jednoho dne to konání stopnete. Pak do toho můžete šlapat jako magor!

Rapper a DJ Orion, váš kamarád a kolega z PSH, mi říkal, že jste tak extrémně fixovaný na práci pro BiggBoss, až se obává o vaše fyzické zdraví. Nestal se z vás otrok?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!