Video placeholde

Fiala pro Reflex: Prý mám dávat více najevo emoce či odhalovat soukromí, to nedělám a dělat ani nebudu

Málokterá vláda po listopadové revoluci čelila tolika problémům najednou jako kabinet Petra Fialy (59). Důvěra ve vládu je velmi nízká, volební průzkumy ovládá opozice, ministři i předseda vlády někdy nedokážou důležité věci vysvětlit, zneklidněni jsou i voliči vládních stran. Premiér Fiala v podcastu Kontext Viliama Bucherta pro Reflex přesto říká, že svůj styl, jakým pojímá politiku, měnit určit nebude. A pokud se mu nepodaří uspět, už ví, co bude dělat.

Ke stylu svého vládnutí, které je mnoha lidmi tvrdě kritizováno, premiér Petr Fiala Reflexu řekl: „Podle rad mnohých bych měl více dávat najevo emoce, víc odhalovat své soukromí atd. To nedělám a dělat nebudu. Mám svůj typ politiky a věřím své cestě. Nechci, aby byl ve všem vidět Petr Fiala, ale výsledek. V dnešním, mediálním světě to asi není ta nejpopulárnější cesta, ale pro mě je to cesta správná a já chci dělat správné věci. Nechci se ráno při pohledu do zrcadla za sebe stydět. Můžeme si o tom povídat, může se o tom psát cokoli, rozhodnou ale nakonec voliči. To je demokracie, a tak je to v pořádku. Kdybych ztratil pocit smyslu politiky v mém pojetí, tak bych se vrátil na univerzitu a budu psát. Myslím, že Ronald Reagan řekl, že politika je pěkné povolání, protože když se vám daří, máte úspěch, a když se vám nedaří, tak o tom můžete napsat knížku.“ K tomu ještě dodal: „Když jsme byli v opozici, celou dobu jsem poslouchal, jak se s Fialovým stylem politiky nedá vyhrát, jak nás válcuje Babiš a jak je všechno špatně. Jenže tak to nebylo, pravdu jsem měl já. Jsme schopni i v dalších volbách uspět.“

Obhajoval u toho i práci celého kabinetu. „V minulosti jsme viděli některé zcela absurdní střety ve vládách. To někdo chce? Lidi podle mě chtějí, abychom se dokázali domluvit a aby to přineslo výsledky. Taková je politika, kterou dělám já. Nebudu veřejně kárat ministry, ale osobně jim to řeknu… A vy si myslíte, že ministři jsou svatí lidé? Kdo si tohle myslí o politice, tak vždy selže. Jak v komentování politiky, tak v ní samotné. Ministři jsou stejní jako každý jiný člověk. Čeká se od nich, že budou dělat dobře svoji práci, a to já po nich chci. A že v turbulentní době všechno neodhadnete, to je pravda… Nejsme neomylní. Každý dělá chyby,“ popisoval Fiala pro Reflex svůj styl vládnutí.

Ve velkém rozhovoru pro Reflex, který vyšel v tištěném vydání 4. ledna, premiér Petr Fiala hodnotí svoji vládu, to, co se jí podařilo i nepodařilo, co nás čeká v roce 2024, co se stane s vysokými cenami a zda například pojede do Číny.

Reflex 01/2024