děti se učí lyžovat

děti se učí lyžovat Zdroj: Rakouská centrála cestovního ruchu

Prezident Asociace horských středisek Libor Knot
lyžař na svahu
Krkonoše (listopad 2023)
Krkonoše (listopad 2023)
Krkonoše (listopad 2023)
5
Fotogalerie

Pro rodiny s dětmi jsou české hory dobrou volbou, říká ředitel Asociace horských středisek Libor Knot

Vypadá to, že na české hory v těchto dnech již dorazila zima. Díky sněžení, ale i masivní výrobě technického sněhu lyžařské areály finišují přípravu na novou sezonu a první z nich již i spouštějí svůj provoz. Na co se mohou letos lyžaři těšit, jaké budou ceny skipasů a jak se areály popasují s rostoucími cenami energií? Na tyto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro web Reflex.cz ředitel Asociace horských středisek (AHS) ČR Libor Knot.

V těchto dnech se pomalu rozbíhá letošní zimní sezóna. Jaká od ní máte očekávání?

Zůstáváme optimisty. Vycházíme jednak z vysokého zájmu o české hory, který jsme pozorovali v loňském únoru, a také z aktuálně provedených šetření, která ukazují setrvalý zájem o horská střediska u nás. Počasí na konci listopadu nám přeje, padá přírodní sníh a jsou silné mrazy, které umožňují technické zasněžování. Dobré podmínky na začátku zimní sezóny jsou důležité, protože umožní nejen brzké zahájení samotného lyžování, ale zejména přípravu velkého množství a délky sjezdových tratí pro blížící se vánoční prázdniny.

Na konci října jste na tiskové konferenci Asociace horských středisek uvedl, že dvě třetiny areálů vesměs zachovají své loňské ceny a ostatní buď mírně zdraží, nebo dokonce zlevní. Jaké byly hlavní motivy areálů pro stanovení této cenové politiky?

Skiareály v České republice opravdu drží ceny prakticky na stejné úrovni jako loni. Hlavní motivací je především přání, aby lidi dál jezdili na české hory, takže aktuální růst nákladů berou raději na sebe.

I přes prezentovanou stagnaci cen skipasů je již sjezdové lyžování poměrně nákladnou aktivitou. Denní skipas pro čtyřčlennou rodinu může ve větších střediscích cenově oscilovat mezi 1700 až 2400 korunami. Nebojíte se, že se z lyžování stává už jen sport pro bohaté?

Myslím, že vývoj cen skipasů odpovídá celkovému nárůstu životní úrovně obyvatel. Takže poměr těch, kteří na hory jezdí, by to nemělo zásadněji ovlivnit. Na druhou stranu je pravda, že lyžování není nejlevnější sport, ale i v tomto ohledu cítíme určitou dlouhodobou rovnováhu. V každém případě ale reflexe poměru cena/výkon je to základní, na co každý poskytovatel služeb v horských střediscích velmi intenzivně myslí a musí umět zohlednit.   

Jak si budou o nadcházející zimě stát tuzemské areály ve svých cenách ve srovnání se středisky v Alpách nebo v Tatrách?

České areály zůstávají v zásadě na loňských cenách, zatímco v Alpách můžeme pozorovat meziroční nárůst cen zhruba o 8 až 10 procent. Srovnávat konkrétní částky je zavádějící, ale lze říct, že v Alpách jsou ceny skipasů o třetinu a někde až o polovinu vyšší než v České republice.

Podle informací Českého statistického úřadu klesají tržby v maloobchodu již 18 měsíců v řadě. Lidé buď šetří, nebo pečlivě zvažují, za co své peníze utratí. Nebojíte se, že se terčem tohoto úsporného chování Čechů stanou i lyžařské areály?

Samozřejmě, že chování zákazníků s ohledem na sníženou ochotu utrácet je jedna ze zásadních otázek. V posledních letech jsme ale zažili ještě větší výzvy (covid, energetická krize, inflace) a i na základě těchto zkušeností jsme opatrnými optimisty. Stačí se podívat na jiné ukazatele, například na letošní rekordní útratu za letní dovolené, a celá situace se potom jeví v lepším světle.

Jakou návštěvnost zahraničních lyžařů pro letošní zimu očekáváte?

Platí, že předcovidové návštěvnosti cizinců jsme na horách stále nedosáhli. Jejich návrat je pomalý, ale podobně jako v jiných segmentech cestovního ruchu očekáváme, že snad již tuto sezónu bychom počty zahraničních hostů mohli mít na dřívějších číslech. Klíčoví jsou pro nás návštěvníci z Německa, Polska a Beneluxu. Kromě jiných vlivů je třeba vnímat, že například v Polsku se za značné podpory tamní vlády velmi rozvíjí lyžařská infrastruktura, a roste tak konkurence.

Na jaké novinky v areálech se mohou návštěvníci hor letos těšit?

Letošní investice horských středisek do zimní sezóny přesahují miliardu korun. K hlavním novinkám patří vybudování několika sjezdových tratí a dvou lanových drah. Návštěvníci se mohou těšit na nové nebo rozšířené sjezdové tratě – například ve Špindlerově nebo na Dolní Moravě. Na Bílé v Beskydech se uvádí do provozu nová šestisedačka a v Orlickém Záhoří v Orlických horách se rozjede čtyřsedačka s délkou přes 1400 metrů. Na kvalitnější služby se lze těšit díky novým provozním budovám, investicím do zlepšení zázemí doprovodných služeb nebo rozšíření portfolia služeb. Pokračuje také digitalizace systémů, především v oblasti on-line prodeje skipasů či rezervace vybavení v půjčovnách. Mnoho prostředků směřuje také do technologií podporujících vyšší účinnost, nižší spotřebu energií a lepší hospodaření s vodou, což je pro udržitelnost zimních horských sportů v době klimatických změn stále důležitější.

Jak mají areály vyřešen odběr energií? Vědí, kolik budou po Novém roce platit za odběr elektřiny?

Smlouvy na dodávky energií si každý provozovatel řeší individuálně. Obecně ale panuje nervozita zejména z toho, že je avizována úprava cen regulované složky elektřiny a plynu, která zdražuje tyto služby na zhruba dvojnásobek. Finální cenové rozhodnutí zveřejní ERÚ na přelomu listopadu a prosince, takže v této chvíli není stále výše cen na rok 2024 známa. Provozovatelé lyžařských areálů nebo také třeba velkých hotelů jsou velkými odběrateli energií, a další vývoj cen proto bedlivě sledují. V dnešní době lze růst regulované složky cen sice očekávat, ale za AHS upozorňujeme na to, aby růst nebyl tak vysoký a skokový.      

Jak byste pozval české občany k návštěvě tuzemských horských středisek?

Česká horská střediska investují do svého rozvoje dlouhodobě v průměru miliardu korun ročně a troufám si tvrdit, že je to jednoznačně znát na zlepšující se kvalitě infrastruktury a poskytovaných služeb. Nově budované akumulační nádrže a systémy technického zasněžování dávají značnou jistotu dostatku sněhu, sjezdovky jsou široké a bezpečné, postupně se doplňují a obměňují lanovky a vleky a zkvalitňují se i doprovodné služby. S alpskými středisky je těžké soupeřit co do nadmořské výšky nebo délky sjezdovek, ale například pro rodiny s dětmi jsou české hory velmi dobrou volbou. Naše hory nabízí významně nižší ceny, rychlou dostupnost a velmi dobrý servis.